Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Επιστολή- χαστούκι για το ΔΝΤ απο οικονομολόγο που παραιτήθηκε

Επιστολή- χαστούκι για το ΔΝΤ απο οικονομολόγο που παραιτήθηκε
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.07.2012 | 09:30
Πρώτη δημοσίευση: 21.07.2012 | 09:25

Για “ευρωπαϊκή προκατάληψη” της ηγεσίας του ΔΝΤ κάνει λόγο ο Πίτερ Ντόιλ, στην επιστολή παραίτησής του που δημοσιοποιήθηκε χθες.”Ντρέπομαι που είχα οποιαδήποτε σχέση με το Ταμειο" αναφέρει.

Ένας οικονομολόγος ο οποίος αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε έντονα τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό για τις "αποτυχίες" του σε ό,τι αφορά την επιτήρηση και την "ευρωπαϊκή προκατάληψη" της ηγεσίας του, σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής του που ήλθε στην δημοσιότητα χθες.

"Έπειτα από είκοσι χρόνια υπηρεσίας", αναφέρει ο Πίτερ Ντόιλ, σύμβουλος της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την Ευρώπη στο ΔΝΤ, "ντρέπομαι που είχα οποιαδήποτε σχέση με το Ταμείο". Η επιστολή του περιήλθε στην κατοχή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, που την δημοσιεύει ολόκληρη στον ιστότοπό του.

Ο Ντόιλ επικρίνει το ΔΝΤ διότι δεν ενημέρωσε, παρότι είχε όλες τις προειδοποιητικές ενδείξεις από τους ειδικούς του έγκαιρα και "όφειλε" να το πράξει, την ευρωζώνη, αλλά αντίθετα τις "αποσιώπησε", κάτι που χαρακτηρίζει "αποτυχία πρώτης γραμμής". Εκτιμά ότι δεν πρόκειται για "ανικανότητα" αλλά για μια ένδειξη πως το Ταμείο απέφυγε να αναλάβει τις "ευθύνες του". Ο οικονομολόγος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για χώρες-μη μέλη της ευρωζώνης, όπως η Σουηδία, η Δανία και το Ισραήλ, κάνει λόγο για "αποτυχίες σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση" αλλά και "ευρωπαϊκή προκατάληψη" στο ΔΝΤ, προβλήματα που, όπως τονίζει, "βαθαίνουν" και επεκτείνονται "στο σύνολο του οργανισμού".

Το ΔΝΤ διευθύνεται πάντοτε από ευρωπαίους, κάτι που έχει αποδειχθεί "καταστροφικό" τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει, ενώ "ακόμα και η σημερινή γενική διευθύντριά του", η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, παρά "το φύλλο της, την ακεραιότητά της και το ζήλο της", δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει "την θεμελιωδώς αθέμιτη φύση της διαδικασίας επιλογής (της)", έγραψε ο Ντόιλ στην επιστολή του, που έχει ημερομηνία 18 Ιουνίου.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο για το περιεχόμενο της επιστολής αυτής, ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο Ουίλιαμ Μάρεϊ, είπε απλά ότι "οι παρατηρήσεις" του Ντόιλ ήταν "γνωστές και είχαν δημοσιοποιηθεί" εδώ και καιρό. Πρόσθεσε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν "αποσιωπήθηκε" καμιά άποψη από το Ταμείο.

Διαβάστε

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν είναι ένα βουναλάκι με λεφτά να παίρνει η Ευρώπη

    Διαδώστε αυτό το άρθρο