Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Έρχονται νέα μέτρα λιτότητας στο Βέλγιο

Ανησυχία επικρατεί στο Βέλγιο για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν τον Φεβρουάριο και άλλα μέτρα λιτότητας, πέρα των πρόσθετων, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012, που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση Ντι Ρούπο.

Σύμφωνα με την ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην κλιμακώσει τις πιέσεις της κατά του Βελγίου δεν είναι παρά μια μικρή πίστωση χρόνου προς τη νέα βελγική κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η πρώτη αποτίμηση της βελγικής δημοσιονομικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τελικά θετική, στο βαθμό που τα μέτρα λιτότητας που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση κρίθηκαν προς το παρόν επαρκή προκειμένου να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%. Όλα αυτά όμως υπό την προϋπόθεση ότι η βελγική κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα λιτότητας τον Φεβρουάριο, προσθέτει η εφημερίδα.

Κι αυτό γιατί εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το εάν θα καταστεί δυνατή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει η βελγική κυβέρνηση, εξαιτίας και της αναμενόμενης επιβράδυνσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, η οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, μηδενική, έναντι του 0,8% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τον Φεβρουάριο θα διατυπωθούν οι νέες εκτιμήσεις της Επιτροπής, προσθέτει η εφημερίδα, στην βάση των οποίων θα αξιολογηθεί εκ νέου η επάρκεια των μέτρων της βελγικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων από την πλευρά των Βρυξελλών δεν έχει εκλείψει ολοκληρωτικά και θα επανέλθει δριμύτερος τον Φεβρουάριο, εάν κι εφόσον αποδειχτεί ότι το έλλειμμα δεν έχει μειωθεί κάτω από το όριο του 3%.

Διαβάστε

Σταμάτησαν τα πάντα στο Βέλγιο – Απεργία κατά των μέτρων λιτότητας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε