Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η ώρα της Ιταλίας! Eurogroup: Πάρτε μέτρα 5 δισ. ευρώ

Η ώρα της Ιταλίας! Eurogroup: Πάρτε μέτρα 5 δισ. ευρώ

Όχι που θα γλίτωνε! Το Eurogroup απαιτεί μέτρα 5 δισ. ευρώ από την Ιταλία και δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τη χώρα περικοπή δαπανών και εξοικονόμηση πόρων. Οι Ευρωπαίοι, πάντως, φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν μια μικρή πίστωση χρόνου στη Ρώμη.

Θα γλίτωνε η Ιταλία από το “μαστίγιο” του Eurogroup; Δεν νομίζω… Ματέο! Μια μέρα μετά την πολιτική κρίση που προκάλεσε το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και με τον Ματέο Ρέντσι υπό παραίτηση, το Eurogroup ξεκίνησε τις πιέσεις προς τη Ρώμη για τη λήψη έκτακτων μέτρων που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ!

Η εφημερίδα Il Messaggero αναφέρει πως το Eurogroup αναμένεται να ζητήσει έκτακτα μέτρα από την Ιταλία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (σ.σ. απόντος του Ιταλού συναδέλφου τους Πιέρ Κάρλο Παντοάν ο οποιος είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός) ζήτησαν από την Ιταλία «ουσιαστικά πρόσθετα μέτρα» σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2017.

Δεδομένης όμως της πολιτικής κατάστασης, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να προσφέρει μια σχετική πίστωση χρόνου, «μέχρι να τύχουν ουσιαστικού σεβασμού οι δεσμεύσεις που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, τονίζει όμως η Il Messaggero, διαπίστωσαν ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2017» θα είναι σαφώς πιο περιορισμένη από τους στόχους που θέτει το Σύμφωνο. Με επιδείνωση που αντιστοιχεί στο 0,5 του ΑΕΠ, αντί για την βελτίωση της τάξης του 0,6% που προέβλεπαν οι κανόνες.

Η διαπίστωση αυτή, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, δεν αλλάζει ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη οι δαπάνες της Ιταλίας για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, μπορεί να ζητηθεί από την Ιταλία εξοικονόμηση πόρων και περικοπή δαπανών της τάξης των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην Ρώμη, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, έπειτα από δυο συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι να δοθεί από το κοινοβούλιο το οριστικό «πράσινο φως» στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.

Στη Βουλή και στη Γερουσία συνεχίζει ούτως ή άλλως να υφίσταται κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος και της Νέας Κεντροδεξιάς, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα ζήτησε από τον Ρέντσι να παραμείνει για λίγες ημέρες ώστε να είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει καμία «απρόβλεπτη έκπληξη» σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού.

Σχετικά με την μετέπειτα πορεία, όλες οι μέχρι τώρα δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών δείχνουν ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και η Λέγκα του Βορρά θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν το κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης που προέκυψε από την μεγάλη επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι κατά βάθος θα ήθελε περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να αναδιοργανωθεί.

Όσο για την κεντροαριστερά, ο Ματέο Ρέντσι δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να συνεχίσει να φθείρεται. Στενοί του συνεργάτες αφήνουν να διαρρεύσει ότι, παρά τις δυσκολίες, θα επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών και θα προσπαθήσει να προβάλει με έμφαση τα θετικά σημεία του κυβερνητικού του έργου, που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια.

Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, από το κλίμα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου η εσωτερική, αριστερή αντιπολίτευση, ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε