Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ο Άσαντ ετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά

ΗΠΑ: Ο Άσαντ ετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά

Ενδείξεις πως η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία έχουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τον πρόεδρο της Συρίας πως εκείνος και οι πιστές σε αυτόν ένοπλες δυνάμεις “θα πληρώσουν βαρύ τίμημα” αν προχωρήσουν σε επίθεση.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι οι προετοιμασίες της Συρίας είναι όμοιες με εκείνες που έγιναν πριν τη χημική επίθεση της 4ης Απριλίου, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι και η οποία παρακίνησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την επίθεση με πυραύλους εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης.

«Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει πιθανές προετοιμασίες για άλλη μια επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ που πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική δολοφονία πολιτών, ανάμεσά τους και αθώα παιδιά» αναφέρει η δήλωση του Λευκού Οίκου.

Η δήλωση, που σύμφωνα με τους New York Times αιφνιδίασε ακόμη και μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, σημειώνει επίσης πως «οι ΗΠΑ βρίσκονται στη Συρία για να εξαρθρώσουν το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία. Αν, ωστόσο, ο κ. Άσαντ εξαπολύσει ακόμη μια επίθεση μαζικής δολοφονίας χρησιμοποιώντας χημικά όπλα, εκείνος και οι στρατιωτικοί του, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Δεν συνηθίζεται να… ανακοινώνονται οι προθέσεις ενός καθεστώτος για επίθεση με χημικά, ενώ και το κίνητρο πίσω από την ασυνήθιστη επίσης κίνηση του Λευκού Οίκου παραμένει αδιευκρίνιστο. Ίσως στόχος ήταν να καθυστερήσει στον Άσαντ.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Άσαντ κατηγορήθηκε από τη διεθνή κοινότητα πως εξαπέλυσε (ακόμη μια) επίθεση με χημικά κατά αμάχων. Αυτή τη φορά στόχος ήταν η επαρχία Σαν Σεϊχούν και τουλάχιστον 70 άμαχοι λέγεται πως έχασαν τη ζωή τους. Οι εικόνες με παιδιά νεκρά ή βαριά επηρεασμένα από τα χημικά έκαναν το γύρο του κόσμου.

Λίγες μέρες μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ (μετά από παρότρυνση της κόρης του Ιβάνκα) αποφασίζει να ρίξει 59 Τόμαχοκ για να πλήξει στόχους σε συριακό έδαφος και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Σεϊράτ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και nytimes.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε