Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ιταλία: Τα ονόματα των νέων υπουργών – Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

Ιταλία: Τα ονόματα των νέων υπουργών – Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία μετά από την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι. Την Κυριακή (11-12-2016) ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον -μέχρι πρότινος- υπουργό Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι. Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη και σήμερα να παραδώσει τη λίστα με τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος, δεν αποκλείεται σήμερα (12-12-2016) το απόγευμα o Σέρτζιο Ματαρέλα να πάει στο προεδρικό μέγαρο και να δώσει τα ονόματα των νέων υπουργών στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι… μετακομίζουν

Σύμφωνα με διαρροές, ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο αναμένεται να μετακομίσει στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ πιστεύεται ότι θα αποχωρήσουν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Ρέντσι.

Πρόκειται για την Μαρία Έλενα Μπόσκι από το υπουργείο Μεταρρυθμίσεων, την Μαριάννα Μαντία από την Δημόσια Διοίκηση και την Στεφάνια Τζαννίνι από το Παιδείας. 

Η Μπόσκι θεωρείται πως έχει μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία του δημοψηφίσματος, διότι ήταν αυτή η οποία συνέταξε την μεταρρύθμιση του Συντάγματος που οι Ιταλοί απέρριψαν στις 4 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, δεν αποκλείεται να αναλάβει στο εξής, ευθύνες εκπροσώπου του «Δημοκρατικού Κόμματος» στην Βουλή.

Η Μαριάννα Μαντία «πληρώνει» το “όχι” του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στη μεταρρύθμιση που ήθελε να “περάσει” και αφορούσε τη δημόσια διοίκηση και συγκεκριμένα τους κανόνες σχετικά με την δυνατότητα απόλυσης υπαλλήλων χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την άλλη, η Στεφάνια Τζαννίνι «θυσιάζεται», όπως φαίνεται, λόγω της μεταρρύθμισης της Παιδείας, η οποία δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί να μετακινήθηκαν πολλοί καθηγητές σε διάφορα σημεία της χώρας για να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία, ωστόσο πολλές τάξεις έχουν μείνει χωρίς δάσκαλο και καθηγητή.

Ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, όπως γράφουν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει υπουργός Οικονομικών και η Ρομπέρτα Πινόττι αναμένεται να μείνει σταθερή στο πόστο της στο υπουργείο Άμυνας. Ο Κάρλο Καλέντα, στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, πρόκειται να παραμείνει και αυτός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης.

Δυο είναι, στην φάση αυτή, τα κύρια ερωτήματα προς απάντηση: αν θα δοθεί ένα τουλάχιστο υπουργείο σε εκπρόσωπο της αριστερής πτέρυγας του «Δημοκρατικού Κόμματος», σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εσωκομματική ένταση μετά το δημοψήφισμα.

Και αν οι γερουσιαστές που εγκατέλειψαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να στηρίξουν την νέα κυβέρνηση (όπως είχαν κάνει, άλλωστε και με την κυβέρνηση Ρέντσι) θα λάβουν, τελικά, κάποιο αξίωμα υπουργού ή υφυπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα που διαμορφώνεται αυτές τις ώρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε