Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Κι άλλοι θάνατοι από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη – Πάνω από 350 οι νεκροί

Κι άλλοι θάνατοι από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη – Πάνω από 350 οι νεκροί

Χιόνια, βροχές, χωριά αποκλεισμένα, σπίτια χωρίς ρεύμα, άνθρωποι να πεθαίνουν από το κρύο.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε σε νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα, όπου διακομίστηκε, όταν βρέθηκε παγωμένη κοντά στο σπίτι της στο ανατολικό Σαράγεβο, ενώ ένας 84χρονος άνδρας έπεσε την ώρα που καθάριζε το χιόνι έξω από το σπίτι του και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Στο ορεινό θέρετρο Γιαχόρινα εντοπίστηκε νεκρός ένας 24χρονος Σλοβένος, ενώ μία ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο χιόνι, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι της, στο χωριό Γκοράντσι στο Μόσταρ.

Συνολικά 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη από τότε που εκδηλώθηκε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Σαράγεβο με το Μόσταρ δεν ήταν δυνατή σε ορισμένα τμήματα λόγω του χιονιού. Πολλά χωριά στην Ερζεγοβίνη παραμένουν αποκλεισμένα. Μόνο σε έξι δήμους του καντονιού Λιβάνισκα 89 χωριά με 8.500 κατοίκους έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα.

Στην ΠΓΔΜ, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και τις επόμενες μέρες σε αρκετές περιοχές λόγω χιονιού και πολικού ψύχους. Τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της χώρας, ενώ αρκετά ορεινά χωριά έχουν αποκλειστεί.

Από το απόγευμα της Δευτέρας έχουν ματαιωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο των Σκοπίων, ενώ διακοπές της ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν κατά διαστήματα τόσο στα Σκόπια όσο και σε άλλες πόλεις.

Μέχρι τώρα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μαυροβούνιο από την πρωτοφανή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Ένας 60χρονος βρέθηκε την Κυριακή παγωμένος μπροστά από το σπίτι του στο χωριό Όστελι. Στον οδικό άξονα Ποντγκόριτσα- Κόλασιν σκοτώθηκε ένας 54χρονος. Ο άτυχος άνδρας έβγαινε από το αυτοκίνητό του, όταν έπεσε πάνω του χιονοστιβάδα.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Το αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα παραμένει για δεύτερη ημέρα κλειστό λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών. Κλειστές είναι οι οδικές αρτηρίες στο μεγαλύτερο στο βόρειο τμήμα της χώρας. Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην κατεύθυνση Ποντγκόριτσα – Κόλασιν – Μοϊκοβατς. Στα βόρεια, τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τα 80χλμ./ώρα και κύματα 5-6 μέτρα οδήγησαν στην αναστολή όλων των δρομολογίων πλοίων από τα λιμάνια της Ρουμανίας.

Το πολικό ψύχος που επικρατεί στη χώρα έχει μετατρέψει σε … παγοδρόμια πολλές περιοχές στην επαρχία της Κοστάντζα, με αποτέλεσμα η κίνηση στο εθνικό δίκτυο και σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους να διεξάγεται με δυσκολία.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει 20 χωριά στην ίδια επαρχία, ενώ εξαιτίας του παγετού ματαιώθηκαν 20 δρομολόγια τρένων προς την κεντρική και ανατολική Ρουμανία.

Στην Πολωνία οι νεκροί ξεπέρασαν πια τους 100, καθώς άλλοι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Και εδώ οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άστεγοι και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης. Η αστυνομία ζητάει από τους κατοίκους να επισημαίνουν στις αρχές τα μέρη στα οποία βρίσκονται πρόσωπα χωρίς σταθερή κατοικία.

Εξαιτίας του κύματος ψύχους έχουν προκληθεί πολλές πυρκαγιές και δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα από ελαττωματικές θερμάστρες. Κατά το τελευταίο 24ωρο, 22 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν, δύο από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στην Τσεχία, ένας 44χρονος υπέκυψε από το κρύο σε μια ξύλινη καλύβα σε προάστιο της Πράγας. Το κύμα ψύχους έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20 ανθρώπους στην Τσεχία, σύμφωνα με το πρακτορείο CTK.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη βόρια και νοτιοανατολική Αλβανία. Οι αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν, σήμερα, το θάνατο ενός 64χρονου στην Κορυτσά. Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος εργαζόταν σε εταιρεία συντήρησης δρόμων έπεσε νεκρός στο χιόνι, την ώρα που είχε βγει για να ρίξει αλάτι ώστε να ανοίξει ένας δρόμος.

Εξαιτίας του παγετού έχασαν επίσης τη ζωή τους ένας 68χρονος στην περιοχή της Σκόδρας και ένας 54χρονος στην Μπούλκιζα, στη νοτιοανατολική Αλβανία.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και ο παγετός συνεχίζουν να κρατούν αποκλεισμένες περίπου 40 κοινότητες, κυρίως στο βορρά.
Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία στην Κορυτσά και σε άλλες περιοχές της βόρειας Αλβανίας, λόγω της κακοκαιρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεπέρασαν τους 360 οι νεκροί από το ψύχος στην Ευρώπη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε