Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Κρύφτηκε κάτω από το κρεββάτι ο μακελάρης! Ομολόγησε πως θέρισε 39 ζωές στο Reina

Κωνσταντινούπολη: Κρύφτηκε κάτω από το κρεββάτι ο μακελάρης! Ομολόγησε πως θέρισε 39 ζωές στο Reina

– Ο Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ παραδέχτηκε πως είναι ο μακελάρης του Reina
– Ταυτοποιήθηκαν και τα αποτυπώματά του ανακοινώθηκε επίσημα
– Μιλάει τέσσερις γλώσσες και εκπαιδεύτηκε στο Αφγανιστάν
– Ο άνθρωπος που εισέβαλε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς στο club της Κωνσταντινούπολης συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας
– Πληροφορίες πως κρύφτηκε κάτω από το κρεββάτι για να γλιτώσει τη σύλληψη
– Δείτε φωτογραφίες και video μέσα από το διαμέρισμα κρησφύγετο

Πέρασαν 16 ολόκληρες μέρες μέχρι να καταφέρει η τουρκική αστυνομία, με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) να περάσει χειροπέδες στον μακελάρη του Reina, τον άνθρωπο που οπλισμένος με ένα καλάσνικοφ εισέβαλε σχεδόν μια ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου στο πιο κοσμοπολίτικο κλαμπ της Κωνσταντινούπολης και εκτέλεσε εν ψυχρώ 39 ανθρώπους, στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μασαρίποφ ομολόγησε πως εκείνος έκανε την τρομοκρατική επίθεση την Πρωτοχρονιά ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίν Σαχίν, το πρωί της Τρίτης (17.01.2017). Οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει και τα αποτυπώματά του με εκείνα που βρέθηκαν στο Reina. Γεννήθηκε στο Ουζπεκιστάν το 1983, εκπαιδεύτηκε στο Αφγανιστάν και μιλάει τέσσερις γλώσσες. Μπήκε στην Τουρκία παράνομα, από τα ανατολικά σύνορα. Χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα Αμπού Μοχαμάντ Χορασανί και ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ενός παρακλαδιού της οργάνωσης στην Ασία.

Δείτε πιο κάτω στο κείμενο φωτογραφίες και video μέσα από το διαμέρισμα κρυσφύγετο του μακελάρη και όλα όσα βρέθηκαν εκεί

Μέσα στο σπίτι όπου συνελήφθη βρέθηκε το ποσό των 197.000 δολαρίων, δυο drones και δυο πιστόλια. Σε προηγούμενη έφοδο, σε άλλο διαμέρισμα στην περιοχή Σιλιβρί, είχε βρεθεί το ποσό των 150.000 δολαρίων.

Είναι ο άνθρωπος που τράβηξε το selfie video στην πλατεία Ταξίμ, ίσως τόπο όπου ήθελε να κάνει αρχικά την τρομοκρατική επίθεση. Τέσσερις με πέντε μέρες ήξερε η τουρκική αστυνομία που κρυβόταν αλλά επέλεξε να κάνει την επιχείρηση σύλληψης το βράδυ της Δευτέρας (16.01.2017) για να παρακολουθήσει πρώτα τις κινήσεις του. Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται από τις 13 Ιανουαρίου όταν συνελήφθη η γυναίκα του.

Ακολουθούν video από τη στιγμή της σύλληψης του 34χρονου δράστη

Η επιχείρηση στο προάστιο Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης, 40 χιλιόμετρα από το Ορτακιόι όπου βρίσκεται το Reina, έγινε με τη συμμετοχή 1.000 αστυνομικών. Ο Μασαρίποφ κρυβόταν στο σπίτι ενός φίλου του από το Κιργιστάν. Εκεί τον συνέλαβαν, με τις πληροφορίες των τουρκικών μέσων να αναφέρουν ότι κρύφτηκε κάτω από ένα κρεββάτι για να αποφύγει τη σύλληψη.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

Τη στιγμή της σύλληψής του είχε του είχε τον 4 ετών γιό του (η ενός έτους κόρη του ήταν με τη μητέρα της και όταν εκείνη συνελήφθη το παιδί τέθηκε υπό προστασία). Τον χρησιμοποιούσε ως κάλυψη, όπως και τρεις γυναίκες, από την Αίγυπτο, τη Σομαλία και τη Σενεγάλη, που επίσης συνελήφθησαν. Μαζί και ένας Ιρακινός. Είναι ο άνδρας που στις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου φαίνεται με τα χέρια δεμένα στην πλάτη κι έναν άνδρα να του πατάει το κεφάλι στο πάτωμα. Συνολικά, στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού που είχαν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές για τη σύλληψη του μακελάρη της Κωνσταντινούπολης έχουν συλληφθεί 50 άνθρωποι.

Ο γιος του 34χρονου τρομοκράτη δόθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Το γύρο του κόσμου κάνουν και οι φωτογραφίες του μακελάρη με το πρόσωπο και τη μπλούζα γεμάτα αίματα. Οι μώλωπες εμφανείς. Αντιστάθηκε στη σύλληψη, ειπώθηκε….

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης επανέλαβε πως «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση στο Reina έγινε για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους». Τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς από τα πυρά του Μασαρίποφ σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 27 ήταν αλλοδαποί, κυρίως από τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, το Ιράκ και το Μαρόκο, και άλλοι 69 τραυματίστηκαν.

Τα video της σύλληψης

Μέσα στο διαμέρισμα – κρησφύγετο

Οι πρώτες φωτογραφίες μέσα από το διαμέρισμα όπου κρυβόταν ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα τουρκικά ΜΜΕ. Το διαμέρισμα σε πολυκατοικία της περιοχής Εσενγιούρτ της πόλης, 40 χιλιόμετρα μακριά από το Ορτακιόι όπου βρίσκεται το Reina, δεν έχει κάμερες ασφαλείας και ήταν το κατάλληλο για να κρυφτεί ο Νο1 καταζητούμενος σε όλη την Τουρκία.

Η ειδική σκόνη για να παρθούν δακτυλικά αποτυπώματα είναι εμφανής στην πόρτα, ενώ μέσα όλα έχουν αναποδογυριστεί από τους αστυνομικούς και τους μυστικούς πράκτορες που έκαναν τις έρευνες, δείχνουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το gazeteege.com.tr. Δείχνει ένα σπίτι που έχει επιλεγεί για προσωρινή διαμονή. Με λίγα έπιπλα, μόνο τα απαραίτητα και ακατάστατο. Πολλά ρούχα, έτοιμο φαγητό, καναπέδες που χρησιμοποιούνταν σαν κρεββάτια και στα υπνοδωμάτια, δίπλα στα κρεββάτια πιάτα με φαγητό.

Η πολυκατοικία είχε επιλεγεί προσεκτικά: δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας και τα διαμερίσματα το ένα δίπλα στο άλλο κάτι που έκανε δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.


REİNA TERÖRİSTİNİN YAKALANDIĞI EVİN İÇERİDEN…

Σε φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters, φαίνεται πως η πόρτα του διαμερίσματος παραβιάστηκε από τους αστυνομικούς, ενώ μέσα στο μικρό διαμέρισμα βρέθηκαν σακούλες με λεφτά αλλά και ένα Κοράνι.

Φυσικά, η σύλληψη του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης με τους 39 νεκρούς και τους 69 τραυματίες στο club Reina στη συνοικία Ορτακιόι τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς δεν ήταν δυνατόν να μη σχολιαστεί από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Με τον Ερντογάν να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να στείλει τα μηνύματά του, ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς, που συνεχάρη πρώτος την τουρκική αστυνομία.

“Συγχαίρω την αστυνομία μας για τη σύλληψη του δράστη της σφαγής στο Ορτάκιοϊ. Ο πόλεμος μας με την τρομοκρατία και τις δυνάμεις πίσω από αυτή, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους”, έγραψε στο Twitter, ο Κουρτουλμούς, που εκτελεί και καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε