Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Λάθος του πιλότου “βλέπουν” οι Ρώσοι πραγματογνώμονες

Λάθος του πιλότου “βλέπουν” οι Ρώσοι πραγματογνώμονες

 Λάθος του πιλότου και όχι βλάβη στο προεδρικό Tupolev που παρέσυρε στο θάνατο τον πολωνό πρόεδρο “βλέπουν” οι Ρώσοι πραγματογνώμες. Πένθος στην Πολωνία, όπου αναμένεται η σορός.

Οι Ρώσοι πραγματογνώμονες απέκλεισαν την Κυριακή την τεχνική βλάβη ως αιτία της συντριβής του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι. Το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται τον επικεφαλής της έρευνας Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, μετέδωσε ότι το αεροσκάφος TU-154 ήταν σε άριστη κατάσταση. 

Ο ρώσος ειδικός δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του πιλότου με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Σμολένσκ δεν αναφέρθηκε η ύπαρξη κάποιου τεχνικού προβλήματος.Σύμφωνα με το Interfax, ο καταγραφέας ήχου έδειξε ότι ο πιλότος έκανε αρκετές προσπάθειες να προσγειωθεί παρά τις προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. 

Ρώσοι και Πολωνοί ειδικοί άρχισαν να εξετάζουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι. “Ο καταγραφέας ήχου και αυτός των παραμέτρων της πτήσης έχουν μεταφερθεί σε εργαστήριο, όπου παρουσία αξιωματούχων από την Πολωνία, και συγκεκριμένα εκπροσώπων της εισαγγελίας, άρχισε η διαδικασία ανάλυσης τους”, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η ρωσική εισαγγελία που έχει αναλάβει την υπόθεση ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για “πιθανές παραβιάσεις των κανόνων αεροπορικής ασφάλειας” που οδήγησαν στο θάνατο τόσων ανθρώπων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Αλεξάντερ Μπαστρίκιν περισσότεροι από σαράντα ρώσοι ειδικοί εξετάζουν τον τόπο της καταστροφής.

Η αεροπορική τραγωδία συνέβη το πρωί του Σαββάτου κοντά στο Σμόλενσκ, 400 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Οι 97 επιβαίνοντες του αεροσκάφους – μέλη της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής ηγεσίας της χώρα – σκοτώθηκαν. Το ταξίδι από την Βαρσοβία στη Ρωσία γινόταν ώστε η πολωνική αντιπροσωπεία να λάβει μέρος σε τελετή μνήμης νεκρών Πολωνών στρατιωτών κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από σοβιετικές δυνάμεις.

Στην Πολωνία η σορός

Στην Βαρσοβία προσγειώθηκε το πολωνικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τη σορό του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι. Η οικογένεια του Πολωνού προέδρου, η κόρη του και ο δίδυμος αδελφός του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ασκών χρέη προέδρου Μπρονισλάβ Κομορόβσκι, ο πρωθυπουργός Ντόναλτ Τασκ, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι υποδέχθηκαν το φέρετρο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πολωνικής πρωτεύουσας. Μετά από μία σύντομη τελετή στο αεροδρόμιο, το φέρετρο αναμένεται να οδηγηθεί με στρατιωτική συνοδεία στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. 

Νωρίτερα, το φέρετρο με τη σορό παρέμεινε για λίγο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σμολένσκ. Ο Πούτιν και ο Πολωνός πρέσβης στη Ρωσία, Γιέρζι Μπαχρ, εναπέθεσαν στο φέρετρο κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ η στρατιωτική μπάντα έπαιξε το ρωσικό και τον πολωνικό εθνικό ύμνο. Ρωσικά και πολωνικά αγήματα απέτισαν φόρο τιμής στον πρόεδρο Κατσίνσκι. 

Η σορός της συζύγου του προέδρου της Πολωνίας, δεν έχει αναγνωριστεί και έτσι δεν ήταν δυνατό να μεταφερθεί στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε η πολωνική προεδρία.

Πένθος στην Πολωνία

Δύο λεπτά σιγής στη μνήμη του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και των υπόλοιπων θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος τηρήθηκαν λίγο μετά από τη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) σε ολόκληρη την Πολωνία. Η πολωνική τηλεόραση έδειξε εικόνες από διάφορα μέρη της χώρας, όπου οι ήχοι των σειρήνων σήμαιναν την έναρξη της σιγής. 

Στο κοινοβούλιο, τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές κρατούσαν αναμμένα κεριά. Πλήθος ανθρώπων τήρησε τα δύο λεπτά σιγής έξω από το προεδρικό μέγαρο στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας, μπροστά σε μία θάλασσα από κεριά και λουλούδια τα οποία είχαν τοποθετηθεί εκεί από χθες Σάββατο. Στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, οι πεζοί σταμάτησαν να περπατούν, τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και οι επιβάτες τους βγήκαν έξω από αυτά για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. 

Δύο λεπτά σιγής τηρήθηκαν στη μία το μεσημέρι και στην Ουγγαρία, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπάιναϊ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Λάζλο Σόλιομ υπέβαλλε προσωπικά τα συλλυπητήρια του ενώπιον του πρεσβευτή της Πολωνίας στην Βουδαπέστη. 

Στην Λιθουανία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος από αύριο Δευτέρα στη μνήμη του πολωνού προέδρου.”Για τρεις ημέρες θα θρηνήσουμε μαζί με το πολωνικό έθνος, που είναι θύμα μιας τεράστιας τραγωδίας” δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Αντριους Κουμπίλιους.

Ημέρα εθνικού πένθους ανακηρύχθηκε η Δευτέρα και για την Ουκρανία από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην πολωνική πρεσβεία στο Κίεβο.

Ρεπορτάζ του Russia Today

Διαβάστε επίσης: Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία – Νεκρός ο Πολωνός πρόεδρος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε