Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Μάλτα: Σύνοδος Κορυφής… για όλα! Τραμπ, Brexit, πρόσφυγες [pics]

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την «ενότητα» μεταξύ και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν αφενός από τη μεταναστευτική κρίση και αφετέρου από τις διεθνείς συγκυρίες, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιοζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας, που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα για την ανακοπή της μεταναστευτικής ροής από τη Λιβύη στην Ιταλία, ο κ. Μουσκατ υπογράμμισε πως σ’ ένα τόσο «αμφιλεγόμενο» ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό πως οι «28» ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν.

Ο ίδιος σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι διεθνείς εξελίξεις, ήταν εμφανής η «ανησυχία» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τις «αποφάσεις» και τη «στάση» της διοίκησης Τραμπ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε «καμία αίσθηση αντι-αμερικανισμού», αν και τονίστηκε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει «σιωπηλή» όταν τίθενται θέματα «αρχών».

Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι σημερινές «προκλήσεις» μπορούν να γίνουν «απειλές» εάν δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ερωτηθείς, δε, για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Βρετανίας στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι στο μέλλον, μετά το Brexit θα πρέπει να βασιστούμε στους 27. Ωστόσο, η πρόθεσή μας είναι να έχουμε πολύ δυνατές διατλαντικές σχέσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο, εντός ή εκτός ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο, όπως συζητήθηκε σήμερα με την Τ. Μέι. Είναι πολύ θετικό ότι σήμερα υπήρχε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ και των 28».

Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως το καινούργιο ψευδώνυμο που του έδωσαν οι 28 ηγέτες ήταν «ο δικός μας Ντόναλντ», τονίζοντας πως είναι χαρακτηριστικό της ενωτικής διάθεσης που είχαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής για το μεταναστευτικό σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου» και δήλωσε πεπεισμένος πως όλες οι πλευρές θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων.

Αυτήν την ώρα, οι 27 ηγέτες (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού) έχουν μια επιπλέον συνεδρίαση πάνω στο μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.

Ανησυχία για Τραμπ!

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην άτυπη σύνοδο κορυφής που είχαν σήμερα στη Μάλτα, εξέφρασαν ανησυχίες για ορισμένες αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο τόνισαν ότι οι Βρυξέλλες είναι αναγκαίο να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ.

Εκφράστηκε ανησυχία μεταξύ των 28 για ορισμένες αποφάσεις που έλαβε η νέα αμερικανική κυβέρνηση και ορισμένες από τις στάσεις που υιοθετεί”, είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Δεν υπήρχε καμία αίσθηση αντιαμερικανισμού. Υπήρχε η αίσθηση ότι χρειάζεται να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ αλλά πρέπει να δείξουμε ότι δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί όταν το θέμα αφορά τις αρχές μας. Πρέπει να μιλάμε και θα μιλάμε όταν πιστεύουμε ότι καταπατώνται αυτές οι αρχές”, τόνισε.

“Να μειωθούν οι προσφυγικές ροές” θέλει ο Γιούνκερ

«Η Κομισιόν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις πριν από 10 έτη σε σχέση με τη Μεσογειακή Οδό», υπενθύμισε πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ και τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

«Θέλουμε να το κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε, διότι 150.000 πρόσφυγες περνούν τη Μεσόγειο. Και πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων που περνούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα, προς τα ελληνικά νησιά, καταφέραμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό κατά 80%», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε επίσης ότι η Λιβύη έχει κάνει εξαιρετικό έργο, όσον αφορά τη διαχείριση προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από τη χώρα.

“Ανάγκη για αυτονομία”, λέει ο Ολάντ

«Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι καλύτερο για το μέλλον και θέλουμε να δούμε ποιες θα είναι οι προοπτικές για την ΕΕ. Θα δούμε τι θα γίνει στη Ρώμη για την επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης», τόνισε σε δηλώσεις του από τη Μάλτα, μετά ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της άτυπης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

«Πρέπει να συντονίσουμε τις δικές μας προσπάθειες, τις δράσεις, να έχουμε τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω ενός ταμείου και οφείλουμε να έχουμε μια στρατηγική αυτονομία. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι προς το συμφέροντα της Ευρώπης και αυτή είναι η θέληση την οποία πρέπει να διατρανώσουμε. Να έχουμε εγγυημένη τη δική μας προστασία βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.

Επιπλέον, πρέπει να καταδείξουμε προς τον κόσμο αυτή μας την ισχύ, και αν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ αλλάξουν, αν δηλαδή υπάρξουν κάποιες συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή σε οικονομικό επίπεδο, πρέπει να υπάρχει μια ομόφωνη θέληση της Ευρώπης. Και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δική μας άμυνα στο πλαίσιο της συμμαχίας», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος και προσέθεσε:

«Το δεύτερο συμπέρασμα που πρέπει να αντληθεί είναι ότι η Ευρώπη είναι η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου σε επίπεδο οικονομικό, εξαγωγών, και πρέπει η Ευρώπη να προασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Και αν υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να τις συνομολογεί η ίδια η Ευρώπη σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με τις ΗΠΑ».

Ο κ. Ολαντ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχτεί μια αλλαγή αυτών των σχέσεων, ακόμα και αν υπάρχουν κανόνες που μπορούν να αλλάξουν.

«Η αποστολή της Ευρώπης είναι να διεξαγάγει αυτόν τον διάλογο για την προάσπιση των δικών της συμφερόντων», είπε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες τους παιχνιδιού και θέλουν να λάβουν μονομερείς δράσεις. Κάποιες φορές θέλουν να έχουν ένα πιο προστατευτικό χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στο τρίτο συμπέρασμα, που αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, είπε ότι «η Ευρώπη έχει ανοίξει ένα διάλογο με τη Ρωσία», ενώ και «οι ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση, θα έχουν εκ νέου διάλογο με τη Ρωσία».

Υπενθύμισε, ότι για την Ουκρανία η ευρωπαϊκή θέση είναι ότι οι κυρώσεις συνδέονται με την πραγματοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία επί του παρόντος δεν συνδέεται με τους στόχους που είχαμε θέσει εξαρχής».

Το τελευταίο ζήτημα που πρέπει να μας θέτει εν εγρηγόρσει, είπε, είναι η πολύπλευρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σημείωσε ότι από τη μια πλευρά είναι οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΟΗΕ για το θέμα, ενώ από την άλλη, όπως είπε «η αμερικανική κυβέρνηση δεν συγκινείται από αυτές τις αρχές». Σ΄ αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη πρέπει να επαναλάβει τη δική της δέσμευση σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας για το κλίμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε