Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μαρόκο: Πλαστικές σακούλες βάρους 421 τόνων κατασχέθηκαν μέσα σε έναν χρόνο!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Περισσότεροι από 421 τόνοι πλαστικών τσαντών κατασχέθηκαν από τις αρχές του Μαρόκο μέσα σε έναν χρόνο, αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει τις σακούλες αυτές, όπως έγινε γνωστό σήμερα από επίσημη πηγή.

Με τον νόμο “ζερό μίκα” (σ.σ. “μηδέν πλαστικό” στα αραβικά) το Μαρόκο έγινε μια από τις πρώτες αφρικανικές χώρες, μαζί με τη Ρουάντα, που απαγόρευσαν πλήρως τις πλαστικές σακούλες. Μέσα σε διάστημα ενός έτους κατασχέθηκαν περισσότεροι από 421 τόνοι πλαστικών τσαντών, 70 μηχανήματα παρασκευής και 16 οχήματα ενώ συνελήφθησαν και 55 πρόσωπα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατασχέθηκαν πλαστικές σακούλες βάρους 36 τόνων καθώς και 51 μηχανήματα, στο πλαίσιο επιχειρήσεων για τη διάλυση πολλών παράνομων βιοτεχνιών.
Το μέτρο εφαρμόζεται σχολαστικά στο Μαρόκο, σε όλα τα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ, ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν πλέον πάνινες τσάντες, στο πλαίσιο του αγώνα που δίνει το βασίλειο για να καταπολεμήσει τη ρύπανση και να καταργήσει τις πλαστικές σακούλες που έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για πολλές αφρικανικές χώρες. Παράλληλα, έχει ιδρυθεί ένα Ταμείο από το υπουργείο Βιομηχανίας για να συνδράμει τις εταιρείες που πλήττονται από την απαγόρευση.
Στις αρχές του έτους η κυβέρνηση χαιρέτισε τα “ενθαρρυντικά αποτελέσματα” από την εφαρμογή του νόμου, εκτιμώντας ότι η χρήση πλαστικών τσαντών έχει “σχεδόν εξαλειφθεί” στη χώρα.
Τον Οκτώβριο του 2016 το Μαρόκο φιλοξένησε τη διεθνή σύνοδο για το κλίμα COP22 και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει μια περιβαλλοντική πολιτική υπέρ της “πράσινης” ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε