Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Με 30 πόντους οι αλλοδαποί θα παίρνουν άδεια παραμονής

Μετανάστες σε πρόχειρο καταυλισμό σε χωριό της Ιταλίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Μετανάστες σε πρόχειρο καταυλισμό σε χωριό της Ιταλίας. ΦΩΤΟ REUTERS

Οι αρμόδιοι υπουργοί της Ιταλίας παρουσίασαν την νέα άδεια παραμονής “με πόντους” για τους μετανάστες.  

Οι υπουργοί Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι και Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, παρουσίασαν τη νέα άδεια παραμονής για τους μετανάστες που θα ισχύσει τους επόμενους μήνες, μετά από διάταγμα που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Ο κάθε μετανάστης, μετά τη χορήγηση της προσωρινής άδειας παραμονής, θα έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια, για να καλύψει τις προϋποθέσεις για την μόνιμη άδεια παραμονής, όπως η αποδεδειγμένη γνώση της ιταλικής γλώσσας, η εγγραφή στο εθνικό σύστημα υγείας, η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, διαφάνεια και νομιμότητα σε ότι αφορά την ενοικίαση σπιτιών. Κάθε φορά που θα εκπληρώνει μία προϋπόθεση θα παίρνει και συγκεκριμένους πόντους.

Προκειμένου να ανανεώσει την άδεια του στο τέλος ο μετανάστης θα πρέπει να έχει “μαζέψει” 30 πόντους μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο θα δίνεται παράταση ενός χρόνου σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά το τέλος της προθεσμίας αν δεν έχει τους πόντους θα αποφασίζεται αυτόματα η απέλαση του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, εξήγησε ότι “με τον τρόπο αυτό, θα δείξουμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας, για να αφομοιωθεί στην κοινωνίας μας. Αν οι υποδείξεις γίνουν πράξη, σημαίνει ότι ο ξένος θέλει να αφομοιωθεί. Αν δεν το κάνει, μας δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει”.

Ο υπουργός Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι, πρόσθεσε ότι “τα μαθήματα ιταλικής γλώσσας, θα οργανωθούν από το δημόσιο και δεν θα είναι επί πληρωμή”.

Ωστόσο η αντιπολίτευση στην Ιταλία είναι αντίθετη με το τις νέες άδειες, καθώς δεν είναι εύκολο να οι μετανάστες να μαζέψουν τους πόντους, αφού για παράδειγμα τα μαθήματα ιταλικών γίνονται μόνο από εθελοντές και την εκκλησία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε