Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 12 Αθήνα Αναλυτικά

Μνημόνιο και στην Κύπρο άμεσα

Μνημόνιο και στην Κύπρο άμεσα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.11.2012 | 10:54
Πρώτη δημοσίευση: 13.11.2012 | 10:54

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Πανίκος Δημητριάδης τονίζει ότι είναι ανάγκη να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, «ώστε να τερματιστούν οι όποιες ανησυχίες τόσο για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, αλλά και για όσα ακούγονται σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους».

Η υπογραφή της συμφωνίας, σημείωσε, θα επιτρέψει στο κράτος να δανειστεί βραχυπρόθεσμα, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ανεξάρτητα με τον χρόνο εκταμίευσης της πρώτης δόσης.

Κληθείς να σχολιάσει όσα ακούγονται σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ο διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία θα παρθούν και μέσα από το πρόγραμμα και τα οποία αναμένεται να επιλύσουν το πρόβλημα. Παράλληλα, ανέφερε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο το κράτος θα μπορεί να πουλήσει τις μετοχές τις οποίες θα αποκτήσει στις τράπεζες και να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος της επένδυσής του.

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι η προκαταρκτική έκθεση της Pimco για το ύψος της στήριξης που θα χρειαστούν οι τράπεζες, θα βοηθήσει να γεφυρωθούν οι οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης -τρόικας. Αυτό, είπε, θα διευκολύνει την ολοκλήρωση του μνημονίου, το οποίο μπορεί να υπογραφεί πριν ολοκληρωθεί ο τελικός έλεγχος. Σε ερώτηση, αν υπάρχει ελπίδα οι τράπεζες να αποταθούν απευθείας στον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι πρόκειται για θέμα το οποίο συζητείται σε πολιτικό επίπεδο. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, πρόσθεσε, θα βοηθήσει πολύ προκειμένου να μετριαστούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο διοικητής της ΚΤΚ τόνισε ότι για την Κύπρο «ούτε θέμα κουρέματος, ούτε ζήτημα μη βιώσιμου χρέους τίθεται». Σχετικά υποστήριξε ότι το κυπριακό χρέος είναι βιώσιμο «ακόμη και με το χείριστο σενάριο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διότι η αύξησή του θα είναι προσωρινή».

Πωλήσεις τραπεζικών τίτλων από το κράτος και έσοδα από το φυσικό αέριο θα μειώσουν το ύψος του χρέους, σημείωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Διαβάστε επίσης:
Η Κυπριακή έκδοση του Newsit

Στις Βρυξέλλες ο Χριστόφιας – Σκληρές οι απαιτήσεις της τρόικας

Χάρτης πανικού από την Τουρκία για τα κοιτάσματα στη Κύπρο
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1.  Τρίζει  η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "Τρίζει" η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  2. Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης! Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης!
  3. Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα
  4. Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ
  5. Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  6. Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook