Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μόναχο: Όλο το χρονικό της απίστευτης τραγωδίας! 18χρονος σε αμόκ σκορπά “στα τυφλά” τον θάνατο – Θρήνος για το νεκρό 18χρονο ελληνόπουλο

Μόναχο: Όλο το χρονικό της απίστευτης τραγωδίας! 18χρονος σε αμόκ σκορπά “στα τυφλά” τον θάνατο – Θρήνος για το νεκρό 18χρονο ελληνόπουλο

– Το αιματοκύλισμα στο Μόναχο με 9 νεκρούς που σημάδεψε τη Γερμανία
– Στο κινητό του 18χρονου δράστη Νταβίντ Αλί Σόνμπολι βρέθηκε φωτογραφία του Νορβηγού ακροδεξιού Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ
– Σκότωσε 9 ανθρώπους και αυτοκτόνησε ανήμερα της 5ης επετείου της σφαγής που είχε διαπράξει ο Μπρέιβικ στο Όσλο
– Ήταν εθισμένος στα βίαια video games και απειλούσε συμμαθητές του: “Θα σας σκοτώσω όλους”
– Θρήνος στη Ροδόπη για τον 18χρονο Έλληνα που πέθανε ηρωικά από δύο σφαίρες, προστατεύοντας τη δίδυμη αδελφή του!

Μετά από μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων στη Γαλλία, η νύχτα της Παρασκευής συγκλόνισε τη Γερμανία. Ο 18χρονος μακελάρης Άλι Ντέιβιντ Σομπόλι, που “θέρισε” 9 ζωές στο εμπορικό κέντρο Olympia, στο Μόναχο, είχε δώσει πριν από μερικούς μήνες σημάδια για την πολύνεκρη τραγωδία που συντάραξε την κοινή γνώμη. “Θα σας σκοτώσω όλους” είχε προειδοποιήσει πριν από λίγο καιρό τους συμμαθητές του, κάνοντας τελικά πραγματικότητα στις 22 Ιουλίου τις απειλές του.

Ο αμούστος μανιακός, που έπασχε από ψυχιατρική διαταραχή, δεν συνδέεται με τζιχαντιστική δράση. Συνδέθηκε ωστόσο με το “πρότυπό” του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και τη σφαγή που διαπράχθηκε πριν από ακριβώς πέντε χρόνια στη Νορβηγία.

Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο μόλις ενός λεπτού και 49 δευτερολέπτων ο 18χρονος φαίνεται να φωνάζει σε άψογα γερμανικά: «Εξ αιτίας σας έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία (mobbing) και τώρα πρέπει να αγοράσω ένα όπλο για να σας καθαρίσω όλους». Όταν ο άντρας με το βίντεο τον βρίζει «βρωμοξένο», εκείνος απαντά «Είμαι Γερμανός. Σταμάτα το βίντεο. Γεννήθηκα εδώ (…δεν ακούγεται καθαρά) σε περιοχή επιδομάτων ανεργίας (…δεν ακούγεται καθαρά)… νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο (…δεν ακούγεται καθαρά) και δεν έχω κάνει τίποτα».

 

 

Στο σημείο αυτό σταματά η εικόνα, ακούγονται οι σφαίρες, άνθρωποι να ουρλιάζουν πανικόβλητοι και οι σειρήνες των περιπολικών. Το κινητό στρέφεται ξανά στο πάρκινγκ, ο ένοπλος είναι πάλι εκεί και πυροβολεί ξανά γύρω- γύρω. Μετά σταματά η λήψη.

Το προφίλ του 18χρονου μακελάρη

 

Ο 18χρονος Γερμανοϊρανός Άλι Ντέιβιντ Σομπόλι, που σκόρπισε τον θάνατο στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο. Ο γιος ταξιτζή, που είχε τόσο τη γερμανική όσο και την ιρανική υπηκοότητα, ζούσε στο Μόναχο για περισσότερα από 2 χρόνια.

Ο νεαρός είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα για τα οποία πιθανότατα του είχαν χορηγηθεί φάρμακα. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, έπασχε από κατάθλιψη. Εκτός από το Glock με το οποίο διέπραξε τους 9 φόνους, είχε πάνω του σχεδόν 300 σφαίρες, καθώς φαίνεται πως ήθελε να προκαλέσει ακόμα περισσότερους θανάτους. Μέσα στην τσάντα του βρέθηκε το βιβλίο “Γιατί τα παιδιά σκοτώνουν”, το οποίο ασχολείται με τους ένοπλους μαθητές -κυρίως στις ΗΠΑ- που επιτέθηκαν στα σχολεία τους.

Φαίνεται πως είχε κάποιου είδους εμμονή με τις μαζικές δολοφονίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μακελειό που προκάλεσε ήρθε 5 χρόνια μετά από εκείνο του Άντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία. Ο 18χρονος έστησε παγίδα στα θύματά του, προσκαλώντας τα μέσω Facebook στο συγκεκριμένο εστιατόριο McDonald’s όπου υποτίθεται ότι θα υπήρχαν προσφορές.

Ο 18χρονος μακελάρης ζούσε με τους γονείς του σε κοινωνική κατοικία μαζί με αλλοδαπούς ή Γερμανούς ξένης καταγωγής. Γειτόνισσά του δήλωσε στο AFP ότι ήταν “ένας καλός άνθρωπος… που γελούσε όπως κάθε φυσιολογικό άτομο”.

Αλλοι γείτονες τον περιέγραψαν ως μοναχικό και ασχολούμενο με βίαια video games, στοιχείο, που σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών, “έπαιξε κάποιον ρόλο” στην υπόθεση. «Όλα στη γλώσσα του σώματος ήταν συνώνυμα με το “δεν θέλω να σας μιλήσω”», δήλωσε ο Στέφεν, σερβιτόρος σε καφέ που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου όπου κατοικούσε.

Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια της Γερμανίας κυμάτιζαν μεσίστιες μετά το μακελειό, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έφταναν όλη την ημέρα στο σημείο του πολύνεκρου φονικού για να αφήσουν ένα λουλούδι και να στείλουν τις σκέψεις τους στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών.

Ο 18χρονος Έλληνας που πέθανε για να σώσει την αδερφή του

 

Ο Χουσείν Νταϊτσίκ, Έλληνας της Δυτικής Θράκης, είναι ο 18χρονος ήρωας που έπεσε νεκρός από τα πυρά του επίσης 18χρονου, Ali David Sonboly.  Ήταν ένα από τα εννέα θύματα, με την προσωπική του ιστορία να συγκινεί.

Βρέθηκε στο εμπορικό Κέντρο του Μονάχου με την αδελφή του προκειμένου να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια πριν την αναχώρηση τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο χωριό του, 15 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή. Ο Χουσεϊν ήταν ένα από τα τρίδυμα παιδιά της οικογένειας.

Είχε έναν αδελφό και μια αδελφή που κατάφερε να σώσει βάζοντας ασπίδα το σώμα του. Έτσι δέχτηκε τα πυρά του Ιρανογερμανού δράστη και κατέληξε νεκρός. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού του στη Ροδόπη, η γιαγιά του Χουσεϊν περίμενε πώς και πώς τα εγγόνια της που θα έρχονταν αυτή τη βδομάδα για διακοπές.

Όπως αναφέρει φίλος του πατέρα του Χουσεϊν η γιαγιά του σήμερα, αγνοώντας το τραγικό παιχνίδι που είχε επιφυλάξει η μοίρα στην οικογένεια της, πήγε και ψώνισε φασολάκια για να τα μαγειρέψει επειδή “αρέσουν στα παιδιά”. Γείτονες που τη συνάντησαν το πρωί δεν βρήκαν το κουράγιο να της πουν την οδυνηρή αλήθεια…

Ο βίαιος και πρόωρος θάνατος του 18χρονου νεαρού σκόρπισε στη θλίψη το χωριό της Δυτικής Θράκης ενώ οι άνθρωποι που τον γνώριζαν κάνουν λόγο για ένα πολύ καλό και ήσυχο παιδί. Η κηδεία του αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες στον τόπο καταγωγής του, τον Άρατο της Ροδόπης.

Τα θύματα της τραγωδίας του Μονάχου

 

Ως πρώτο θύμα έχει ταυτοποιηθεί ο 21χρονος Zabergja Dijamant από το Κόσοβο. Ο πατέρας του Naim βρέθηκε στο εμπορικό κέντρο όπου έχασε τη ζωή του ο γιος του, κρατώντας λουλούδια και μια φωτογραφία του.

“Με μεγάλη λύπη θέλω να σας ενημερώσω ότι ο γιος μου Dijamant Zabergja, 21, σκοτώθηκε χθες στο Μόναχο”, έγραψε στο facebook. Ο αδερφός της Armela Segashi επιβεβαίωσε τον θάνατο της νεαρής κοπέλας στον λογαριασμό του στο facebook.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται μια 45χρονη γυναίκα και ένα 15χρονο κορίτσι. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ανάμεσα στα θύματα ήταν δύο 13χρονοι, τρεις 14χρονοι, ένας 17χρονος και ένας 19χρονος. Οι άλλοι νεκροί ήταν μεταξύ 20 και 45 ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε