Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μπλόκο στις μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Οι Ρεπουμπλικανοί στην αμερικανική Γερουσία εξασφάλισαν αρκετές ψήφους για να σταματήσουν τη συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση των ρυθμιστικών κανόνων της οικονομίας…..
 

 

καταφέροντας ένα προσωρινό πλήγμα στη δημοκρατική πτέρυγα και την κυβέρνηση Ομπάμα.
 
Η αποψινή ψηφοφορία θα αναγκάσει τους κύριους διαπραγματευτές του νομοσχεδίου να ξανακαθήσουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συνθέσουν ένα συναινετικό διακομματικό κείμενο, με το τροποποιημένο νομοσχέδιο να επιστρέφει σύντομα στη Γερουσία για διαβούλευση.
 
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες ελέγχου σε τράπεζες και κεφαλαιαγορές, προκειμένου να αποφευχθεί η χρηματοοικονομική κρίση του 2008-09, η οποία βύθισε την οικονομία σε μεγάλη ύφεση.
 
Μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί αναγνωρίζουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αντιτίθενται στο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών, το οποίο θεωρούν ότι επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναμειγνύεται υπερβολικά στα της αγοράς.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» από την μαζική απόρριψη από τους Ρεπουμπλικανούς των εναρκτήριων διαβουλεύσεων για το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει τον έλεγχο της Ουόλ Στριτ, εμποδίζοντας τη συζήτησή του στην ολομέλεια του σώματος.
 
«Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος που οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν μαζικά κατά της έναρξης των διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση στην Ουόλ Στριτ. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να το επιτρέψουν αυτό», τόνισε ο πρόεδρος σε ανακοινωθέν του.
 
Ο ίδιος κατηγόρησε ορισμένους Ρεπουμπλικανούς για κωλυσιεργία στις διαβουλεύσεις, προκειμένου «να συνεχισθούν οι συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες, όπου οι λομπίστες της οικονομικής βιομηχανίας δύνανται να αδυνατίσουν την μεταρρύθμιση, ή ακόμη και να την εξοντώσουν». Ο Ομπάμα ενθάρρυνε τη Γερουσία «να ξαναπιάσει δουλειά και να θέσει το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό των κομμάτων».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε