Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ο Ερντογάν έστησε… θρόνο τη Μέρκελ και πήρε υπόσχεση ένταξης

Ο Ερντογάν έστησε… θρόνο τη Μέρκελ και πήρε υπόσχεση ένταξης

Επίδειξη χλιδής έκανε ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόμενος την Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη. Οι πολυθρόνες στις οποίες κάθισαν οι δυο ηγέτες μοιάζουν με… θρόνο και προκαλούν εντύπωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι άλλωστε γνωστός για την αγάπη του στη χλιδή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το πολυτελές παλάτι, τον Λευκό Οίκο της Τουρκίας, που έχτισε στην Άγκυρα, σκορπώντας εκατομμύρια και προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους πολίτες.

Από το θρόνο όπου την έβαλε να καθίσει και την έκανε… βασίλισσα, ο Ερντογάν πήρε την υπόσχεση της Μέρκελ για εντατικοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν έχει κρύψει πως δεν θέλει να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ας όψεται η προσφυγική κρίση. Για να πείσει την Άγκυρα να συνεργαστεί και αυτό υποσχέθηκε και οικονομικά ανταλλάγματα.

Ο Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ πως ζήτησε τόσο από εκείνη όσο και από τις Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία, την υποστήριξή του στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν μέσω αντιδράσεων, κυρίως από το εσωτερικό της Γερμανίας, η Μέρκελ αποφάσισε να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη μόλις δυο εβδομάδες πριν από τις νέες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Έφτασε με… “δώρα” την οικονομική βοήθεια και την επίσπευση της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και ζητά ως αντάλλαγμα η Τουρκία να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη.

Εκτός όμως από τα ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία για το θέμα με τους πρόσφυγες, ο Ερντογάν έθεσε κι άλλα θέματα στη Μέρκελ. Αφενός, όπως είπε, την ανάγκη να “ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων”. Και κυρίως του Ισλαμικού Κράτους αλλά και των Κούρδων του PKK.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε