Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ονδούρα: Αντιδράσεις από τις δηλώσεις “Πέπε”

Ο νέος πρόεδρος της Ονδούρας Πορφύριος
Ο νέος πρόεδρος της Ονδούρας Πορφύριος

 

Νικήτης των εκλογών στην Ονδούρα είναι ο Πορφίριο “Πέπε” Λόμπο. Λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη του ως προέδρου

 

και οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Ο Λόμπο δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι η “σημαντικότερη” χώρα για την πατρίδα του. Την ώρα μάλιστα, που πολλές άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Βραζιλία, αμφισβητούν τη νομιμότητα των εκλογών.
 
“Η σημαντικότερη χώρα για εμάς είναι οι ΗΠΑ” είπε ο Λόμπο σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, υπενθυμίζοντας ότι ένα εκατομμύριο συμπατριώτες του ζουν στις ΗΠΑ και στέλνουν στην Ονδούρα συνάλλαγμα ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Εξάλλου, περίπου το 40% των εξαγωγών της Ονδούρας πηγαίνει στις ΗΠΑ.
 
Η Ουάσινγκτον στήριξε την εκλογική διαδικασία στην Ονδούρα, σε αντίθεση με πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την έκριναν παράνομη.
 
Ο Λόμπο διαβεβαίωσε πάντως ότι ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ινδονησία, τα ΗΑΕ και η Γαλλία του είπαν ότι θα αποδεχτούν την εκλογική διαδικασία.
 
Και όλα αυτά ενώ εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, διαδήλωναν με τα αυτοκίνητά τους στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, θεωρώντας τις εκλογές της Κυριακής…παράνομες.
 
“Ο λαός είναι μαζί σου”, φώναζαν οι διαδηλωτές περνώντας μπροστά από την πρεσβεία της Βραζιλίας όπου έχει καταφύγει εδώ και δύο μήνες ο Σελάγια, πολιορκημένος από το στρατό που έχει υψώσει συρματοπλέγματα για να εμποδίσει την πρόσβαση στο κτήριο.
 
Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν, φώναζαν και έδειχναν τα δάχτυλά τους, που δεν ήταν σημαδεμένα από μελάνι, όπως αυτά όσων πήγαν να ψηφίσουν.
 
“Είμαστε εδώ για να δείξουμε στον κόσμο και στην Ονδούρα ότι η αντίσταση συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι νοθευμένα”, είπε ο Αλεξ Ριβέρας μέσα από ένα αυτοκίνητο γεμάτο με διαδηλωτές.
 
Ο Σελάγια ανατράπηκε και εκδιώχθηκε από τη χώρα στις 28 Ιουνίου αλλά επέστρεψε κρυφά στην Ονδούρα στις 21 Σεπτεμβρίου. Κατηγορεί το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) ότι παραποίησε το ποσοστό συμμετοχής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 60% αλλά ο Σελάγια και οι οπαδοί του πιστεύουν ότι δεν είναι ούτε το μισό.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε