Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πήρε την υπηκοότητα μετά από… 101 χρόνια!

Πήρε την υπηκοότητα μετά από… 101 χρόνια!
Αυτό θα πει να έχεις υπομονή. Μετά από 101 χρόνια στο περίμενε ήρθε και η σειρά της να πάρει την υπηκοότητα!

Έναν αιώνα και κάτι περίμενε για να αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα και τελικά τα κατάφερε. Την περασμένη Τρίτη, ακριβώς 101 χρόνια από την ημέρα που πάτησε για πρώτη φορά το πόδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπεραιωνόβια Εουλάλια Γκαρσία Ματουρέι έγινε αμερικανίδα υπήκοος κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπράουνσβιλ του Τέξας όπου ζει.
 
Η κυρία Ματουρέι ανήκει πλέον στην πολύ κλειστή λέσχη των 15 αμερικανών πολιτών που νομιμοποιήθηκαν αφού συμπλήρωσαν τα 100 χρόνια τους. Η κυρία Ματουρέι γεννήθηκε στο Μεξικό στις 12 Φεβρουαρίου 1909 και λίγους μήνες αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, πέρασε τα σύνορα στην αγκαλιά της μητέρας της. Πατέρας δεν υπήρχε και η μητέρα της έπλενε ρούχα για να τα βγάλουν πέρα. Στην τρίτη τάξη του δημοτικού άφησε το σχολείο για να βοηθήσει τη μητέρα της και στα 16 παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο. Επειτα από πέντε χρόνια έμεινε χήρα και λίγο καιρό μετά ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιους- πεθαμένοι και οι δύο σήμερα.
 
Το 1940 η κυρία Ματουρέι εκμεταλλεύτηκε έναν νέο νόμο που ψήφισε τότε το Κογκρέσο και απέκτησε άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πολλές δεκαετίες δεν γνώριζε ποιο ακριβώς ήταν το καθεστώς της παραμονής της. Φοβόταν ότι, αν έκανε πολλές ερωτήσεις, θα την απέλαυναν γιατί πίστευε εσφαλμένα ότι η άδειά της είχε ημερομηνία λήξης. Μπορούσε όμως να πηγαίνει στο Μεξικό για να βλέπει τους συγγενείς της.
 
Οι έλεγχοι στα σύνορα ήταν χαλαροί και οι αστυνομικοί σπάνια ζητούσαν χαρτιά. Οταν της ζητούσαν έλεγε ότι είναι Αμερικανίδα και την άφηναν να περνάει. Το 2008 τα πράγματα έσφιξαν καθώς οι Αρχές ζητούσαν επίμονα διαβατήριο στο πλαίσιο της νέας μεταναστευτικής πολιτικής. Τότε συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να κάνει κάτι. Με τη βοήθεια της ανιψιάς της απευθύνθηκε στην αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία, όπου με την παλιά άδεια παραμονής, που η κυρία Ματουρέι είχε ευλαβικά φυλάξει, μπόρεσαν να βρουν το ιστορικό της στα αρχεία της Ουάσιγκτον. Από τότε η υπόθεση πήρε τον δρόμο της, η κυρία Ματουρέι έδωσε τις απαραίτητες εξετάσεις που προβλέπει η νομοθεσία και έγινε αμερικανίδα υπήκοος. Μόλις ορκίστηκε, τη ρώτησαν πώς αισθάνεται. «Libre» («ελεύθερη») απάντησε.
 
«Αισθάνομαι πολύ ωραία για όλα όσα πέτυχα- στην ηλικία που βρίσκομαι και με την υγεία που έχω» δήλωσε η κυρία Ματουρέι αμέσως μετά την απόκτηση της υπηκοότητας και προσέθεσε ότι το πρώτο πράγμα που θέλει τώρα να κάνει είναι να πάει να ψηφίσει στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου όπως κάθε αμερικανός πολίτης. «Θέλω να περάσω τις ημέρες που μου απομένουν ζώντας νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες» είχε δηλώσει στο CΝΝ λίγες ημέρες πριν από την τελετή. «Μεγάλωσα εδώ και θέλω να πεθάνω εδώ».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε