Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πράσινο φως της Ελλάδας για εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου

Πράσινο φως της Ελλάδας για εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου

Η Αθήνα ήρε τις επιφυλάξεις της, επικαλούμενο αξιωματούχο του ΥΠΕΚΑ. Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει το εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου που αποφάσισε η ΕΕ

Η Ελλάδα ήρε τις επιφυλάξεις της σε ό,τι αφορά την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγή από την ελληνική κυβέρνηση την οποία δεν κατονομάζουν.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προτίθενται να ανακοινώσουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του ενεργειακού και τραπεζικού κλάδου του Ιράν στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν στις 30 Ιανουαρίου, έπειτα από την άρση των επιφυλάξεων της Ελλάδας στην επιβολή ενός πετρελαϊκού εμπάργκο», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τηλεφωνική δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ Μάικλ Μαν.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η γαλλοβρετανική πρόταση για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν εξ αιτίας του πυρηνικού προγράμματος που αναπτύσσει η Τεχεράνη, προσέκρουσε τον περασμένο μήνα στις ενστάσεις της Ελλάδας, η οποία έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το Ιράν. Αναφέρεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 η Ελλάδα κάλυψε το 14% των πετρελαϊκών αναγκών της με ιρανικό πετρέλαιο.

«Εκτοτε η Ελλάδα αποφάσισε να συμμορφωθεί με κάθε απόφαση για την επιβολή εμπάργκο που θα ελάμβανε η ΕΕ», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, επικαλούμενο χθεσινή δήλωση αξιωματούχου από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που μίλησε υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστεί.

   Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν σήμερα την κατ’ αρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν κυρώσεις στις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου, χαρακτηρίζοντάς την καλά νέα που θα ενισχύσουν την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη.

    “Αυτά τα βήματα θέλουμε να βλέπουμε να κάνουν όχι μόνο οι στενοί μας εταίροι σε μέρη όπως η Ευρώπη, αλλά και σε χώρες σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.

    “Πιστεύουμε ότι αυτό συνάδει με την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στο Ιράν”, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε