Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πτώματα σε χρυσωρυχείο που διευθύνει ο εγγονός Μαντέλα

Η αστυνομία στη Νότια Αφρική ανακάλυψε τέσσερις σορούς “γαζωμένες” από σφαίρες σε μια μη χρησιμοποιούμενη στοά ορυχείου το οποίο ανήκει σε συγγενείς του Νέλσον Μαντέλα και του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Η αστυνομία ανέφερε ότι πιστεύει πως οι νεκροί έψαχναν παράνομα χρυσό σε μια εγκαταλελειμμένη στοά στο ορυχείο Γκρόοτβλεϊ, έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τέσσερις σοροί ανασύρθηκαν από το υπέδαφος στο μεταλλείο και προσπαθούμε να ανασύρουμε και άλλες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες είναι”, είπε ο Νοξόλο Κουέζα, αξιωματούχος της αστυνομίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο SAPA.

Εγχώρια ΜΜΕ εκτιμούν ότι ιδιωτικοί φρουροί ενδέχεται να πυροβόλησαν έως και 20 παράνομους χρυσοθήρες αυτήν την εβδομάδα.

Ο Ζόντουα Μαντέλα, εγγονός του Νέλσον Μαντέλα, είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Aurora Empowerment Systems στην οποία ανήκει το μεταλλείο, ενώ ο Χουλουμπούσε Ζούμα, ανιψιός του προέδρου, είναι στέλεχος της εταιρίας.

Τους τελευταίους επτά μήνες εργαζόμενοι στο ορυχείο έχουν διαμαρτυρηθεί για τις άσχημες συνθήκες εργασίας, την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων και την έλλειψη υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο καταδίκασε τους θανάτους.

“Η διοίκηση [του χρυσωρυχείου] και η υπεύθυνη εταιρία ασφάλειας θα όφειλαν να ζητήσουν τη βοήθεια της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής εάν υποπτεύονταν ότι λάμβανε χώρα εγκληματική δραστηριότητα αντί να ανοίξουν πυρ αμέσως”, ανέφερε.

Η παράνομη αναζήτηση μεταλλευμάτων στην τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στον κόσμο είναι σύνηθες φαινόμενο. Πολλοί μετανάστες ρισκάρουν τη ζωή τους για να αναζητήσουν πολύτιμα μέταλλα σε εγκαταλειμμένα, και πολλές φορές επικίνδυνα, ορυχεία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε