Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Ρωσία – Τουρκία: Συγγνώμη Ερντογάν… μέσα απ’ τα δόντια – “Παρακαλάει” να δει τον Πούτιν!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Μια συγγνώμη απαιτεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να δεχτεί να μιλήσει, ίσως ακόμα και να συναντήσει, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που πηγές του Κρεμλίνου εκτιμούν ότι ο «σουλτάνος» θα… πέσει πριν από και από τον Άσαντ, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε συγγνώμη, εμμέσως και… μέσα απ’ τα δόντια του!

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως είναι βαθύτατα απογοητευμένος από το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 στα σύνορα με τη Συρία, ένα περιστατικό που έφερε Ρωσία – Τουρκία στα πρόθυρα… πολέμου! Και εξέφρασε την ελπίδα πως παρόμοια περιστατικά δεν θα συμβούν στο μέλλον.

Και ουσιαστικά “παρακάλεσε” για μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν! “Αυτό το περιστατικό μας αναστάτωσε πολύ. Πραγματικά ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ξανά. Θα πρέπει να συζητήσουμε αυτό το θέμα για να βρούμε μια λύση. Τη Δευτέρα, το Παρίσι θα φιλοξενήσει τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα, αυτή μπορεί να είναι η ευκαιρία να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία”, είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του το Σάββατο (28.11.2015).

Και συνέχισε: “Η αντιπαράθεση δεν θα κάνει κανέναν ευτυχισμένο. Όπως η Ρωσία είναι σημαντική για την Τουρκία, έτσι και η Τουρκία είναι σημαντική για τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε η μια την άλλη από τον ορίζοντα”. Αυτή ήταν η έμμεση συγγνώμη του Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, με τον Τούρκο πρόεδρο να “παρακαλεί” για να δεχτεί ο Πούτιν να τον συναντήσει.

Μόνο που φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για τον “τσάρο” της Ρωσίας. Ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει ο Ερντογάν να του ζητήσει συγγνώμη. Αλλά ο Τούρκος πρόδρος είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να απολογηθεί γιατί η Τουρκία δεν γνώριζε την εθνικότητα του αεροσκάφους που έριξε.

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στη Μόσχα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου εκτιμούν ότι οι μέρες του Ερντογάν στην εξουσία είναι… μετρημένες και πως ο Τούρκος πρόεδρος είμαι τελειωμένη υπόθεση και θα “πέσει” πριν από τον Άσαντ! Επιμένουν δε ότι ο γαμπρός και ο γιος του Ερντογάν εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές!

Όλα αυτά ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Τούρκους να αναβάλουν όλα τα μη επείγοντα ταξίδια τους στη Ρωσία, μία ακόμη κίνηση σε μια κλιμακούμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στην Άγκυρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ανέφερε σε μία δήλωση πως, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι επισκέπτες και κάτοικοι στη Ρωσία, συνέστησε στους Τούρκους να αναβάλουν όλα τα μη επείγοντα ταξίδια τους στη χώρα αυτή.

Με πληροφορίες από Sputnik News, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε