Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Σεισμός στην Ιταλία: Απέραντο νεκροταφείο από τα 6,2R! 247 νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι – Οι παιδικές χαρές έγιναν νεκροτομεία

Σεισμός στην Ιταλία: Απέραντο νεκροταφείο από τα 6,2R! 247 νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι – Οι παιδικές χαρές έγιναν νεκροτομεία

– Επίγεια “κόλαση του Δάντη” οι περιοχές της Ιταλίας που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ
– 247 οι νεκροί και περισσότεροι από 264 οι τραυματίες σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό
– 200 οι νεκροί μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε, του χωριού που έγινε σύμβολο της τραγωδίας
– «Δεν θα σταματήσουμε όσο υπάρχει ελπίδα να βρεθούν επιζώντες» δηλώνουν οι ιταλικές αρχές
– Από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχουν σημειωθεί 470 μετασεισμοί!

Εικόνες που είναι δύσκολο να περιγραφούν. Ποιά λέξη μπορεί να περιγράψει απόλυτα τον πόνο και την απόγνωση που ζούν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι των περιοχών της κεντρικής Ιταλίας όπου σημειώθηκε ο φονικός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ. Η ζωή τους άλλαξε για πάντα στις 03:36 τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου.

Πόλεις σχεδόν ισοπεδωμένα. Χωριά κατεστραμμένα. Σπίτια που δεν υπάρχουν πια, έχουν μετατραπεί σε βουνά από συντρίμμια. 247 νεκροί, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίς το πρωί της Πέμπτης (25.08.2016) η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας. Σχεδόν όσοι έχασαν τη ζωή τους στη Λ’ Άκουιλα το 2009. 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο. Μόνον στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε οι νεκροί ξεπερνούν τους 200. Ανάμεσα στους νεκρούς από τον σεισμό είναι και ξένοι πολίτες: δυο Ρουμάνοι και ένας Ισπανός.

Άλλοι 264 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Ιταλίας, την ώρα που η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Σήμερα (25.08.2016) στις 07:00 το πρωί οι μετασεισμοί είχαν φτάσει τους 470!

Πρόκειται για προσωρινό απολογισμό. Οι ιταλικές αρχές τονίζουν πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Υπάρχουν εκατοντάδες αγνοούμενοι. Άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχει παγιδευτεί στα συντρίμμια. Οι διασώστες δεν σταμάτησαν ούτε τη νύχτα να αναζητούν επιζώντες. Έσωσαν ένα 10χρονο κοριτσάκι και άλλο ένα αγοράκι, δεν κατάφεραν όμως να σώσουν ένα 11χρονο αγόρι που φώναξε βοήθεια μέσα από τα ερείπια αλλά όταν τον βρήκαν είχε χάσει τη ζωή του. Επιστράτευσαν τα γυμνά τους χέρια, γεννήτριες και μεγάλους φακούς. Και όπως διεμήνυσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας οι έρευνες δεν θα σταματήσουν όσο υπάρχουν ελπίδες πως υπάρχουν επιζώντες.

Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν πολλά παιδιά. Μικρότερο θύμα του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια. Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεββάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.

Στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, μια παιδική χαρά έχει αναγκαστικά μετατραπεί σε νεκροτομείο. Εκεί μεταφέρονται οι σοροί των νεκρών, εκεί πάνε τα φέρετρα για να τους ετοιμάσουν για τις κηδείες τους.

Απόλυτη καταστροφή

Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, ενώ μιλώντας στη Rai o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, τόνισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.

Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται ακόμα…

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: “είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ’ αυτό είναι αποκλεισμένες”.

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτίριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε