Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σεισμός “μαμούθ” στα νησιά Σολομώντα! Προειδοποίηση για τσουνάμι, ισχυρός μετασεισμός!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Ένας ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε κοντά στα νησιά Σολομώντα
– Το μέγεθός του ήταν τελικά 7,8 Ρίχτερ, ενώ αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 8 Ρίχτερ
– Μετασεισμός 5,5 Ρίχτερ σημειώθηκε 25 λεπτά αργότερα
– Μεγάλη ανησυχία στις γύρω περιοχές! Προειδοποιήσεις για τσουνάμι ΚΑΙ σε Βανουάτου, Παπούα Νέα Γουινέα, Ναουρού, Νέα Καληδονία, Τουβαλού και Κοσράι!
– “Αναβρασμός” και στη Νέα Ζηλανδία
– Νωρίτερα είχε σημειωθεί άλλος σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Καλιφόρνια
– Δείτε χάρτες και φωτογραφίες

Τα νησιά του Σολομώντα βρίσκονται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό στο Αρχιπέλαγος του Σολομώντος. Και μπορεί η περιοχή να είναι “συνηθισμένη” σε συχνές σεισμικές δονήσεις, ωστόσο ο σεισμός που “χτύπησε” πριν λίγη ώρα έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία, αφού ήταν έντασης 8 Ρίχτερ!

“Πολύπαθη” περιοχή

Κάποια διεθνή μέσα ενημέρωσης “ανέβαζαν” την ένταση και στα 8,1 Ρίχτερ, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις και πλέον αναφέρεται πως ο σεισμός ήταν έντασης 7,8 Ρίχτερ.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις 25 λεπτά αργότερα σημειώθηκε ένας επίσης ισχρυρός μετασεισμός, μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς ή θύματα.

Μικρή σημασία έχει πάντως αυτό, αφού ο σεισμός ήταν ισχυρότατος, ενώ να σημειώσουμε πως βάσει της γεωγραφικής θέσης της περιοχής, είναι εξαιρετικά πιθανό μια τέτοια σεισμική ένταση να προκαλέσει και τσουνάμι.

Σεισμός: Τι καταγράφουν ΤΩΡΑ οι σεισμογράφοι [pics]

Αυτό επιβεβαιώθηκε και επίσημα από το Pacific Tsunami Warning Center, το οποίο ανέφερε: “Επικίνδυνα κύματα τσουνάμι είναι πιθανά“.

 

Ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 70χλμ από τις νήσους Σολομώντα, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Φοβούνται τσουνάμι και στις γύρω περιοχές!

Εδώ και λίγη ώρα, οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι δεν αφορούν μόνο στα νησιά Σολομώντα. Το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό με νέα προειδοποίηση του ανέφερε ότι επικίνδυνα σεισμικά κύματα είναι πιθανόν να πλήξουν τις επόμενες τρεις ώρες ακτές και στο Βανουάτου, στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο Ναουρού, καθώς και την Νέα Καληδονία, το Τουβαλού, και το Κοσράι.


Ανησυχία και στη Νέα Ζηλανδία

Ο φόβος από την τεράστια σεισμική δόνηση έχει εξαπλωθεί και στη Νέα Ζηλανδία, με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώνει πως βρίσκεται σε επιφυλακή για ενδεχόμενο τσουνάμι και στη χώρα αυτή, η οποία εδώ να υπενθυμίσουμε πως λίγες εβδομάδες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου του 2016 είχε πληγεί από ένα σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ.

Οι φόβοι των Αρχών της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαιώνονται, αφού το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε πως υπάρχει απειλή τσουνάμι και στη χώρα τους. Συμβουλεύουν, μάλιστα, τους πολίτες να μην μεταβούν κοντά στη θάλασσα και σε παράκτιες περιοχές, αλλά και τους τουρίστες να αποφύγουν να δουν αξιοθέατα.

 

 

Δείτε στον παρακάτω χάρτη το επίκεντρο του σεισμού

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ποιές περιοχές επηρεάστηκαν

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε