Κόσμος

Τραμπ και Ζελένσκι είχαν «σημαντική και παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία» με φόντο την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων

«Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ καλά ενημερωμένος και τον ευχαριστώ για την προσοχή του στην Ουκρανία» τόνισε ο Ζελένσκι
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Σημαντική και παραγωγική» χαρακτήρισε η ουκρανική προεδρία την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα (04.07.2025) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Τραμπ και ο Ζελένσκι συζήτησαν την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και την προμήθεια συστημάτων αεροπορικής άμυνας, όπως μετέδωσε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios,

Ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας και σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε λόγο για μια «σημαντική συνομιλία μεταξύ προέδρων».

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «η Ουκρανία ευγνωμονεί τις ΗΠΑ για την υποστήριξη» και πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον τερματισμό των δολοφονιών και την αποκατάσταση δίκαιης, διαρκούς και αξιοπρεπούς ειρήνης, η οποία απαιτεί μια συμφωνία για να επιτευχθεί».

Έπειτα, ο Ουκρανός Πρόεδρος πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και των ευρύτερων εξελίξεων στην πρώτη γραμμή. Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ καλά ενημερωμένος και τον ευχαριστώ για την προσοχή του στην Ουκρανία. Μιλήσαμε για ευκαιρίες στην αεράμυνα και συμφωνήσαμε ότι θα συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε την προστασία των αιθέρων μας. Συμφωνήσαμε επίσης σε μια συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών μας».

Καταλήγοντας, ο Ζελένσκι υπογράμμισε: «Μιλήσαμε ακόμα για θέματα αμοιβαίων προμηθειών και επενδύσεων και ανταλλάξαμε απόψεις για διπλωματικά ζητήματα».

Η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται δύο μέρες μετά την απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου να παύσει κάποιες αποστολές κρίσιμων όπλων στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ μίλησε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δήλωσε «απογοητευμένος» μετά το τηλεφώνημα, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία εξαπέλυσε χθες βράδυ (03.07.2025) μαζική αεροπορική επίθεση στο Κίεβο, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει την ζωή τους και τουλάχιστον 26 να τραυματιστούν, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Κομισιόν.

Το νέο μπαράζ ρωσικών επιδρομών πραγματοποιήθηκε μετά την διακοπή στις παραδόσεις αμερικανικών στρατιωτικών εξοπλισμών, η οποία αφορά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, καθώς επίσης συστήματα καθοδήγησης βλημάτων του πυροβολικού και πυραύλους Hellfire.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Απέναντι στον καλύτερα εξοπλισμένο και πολυάριθμο ρωσικό στρατό «θα δυσκολευτούμε χωρίς τα αμερικανικά πυρομαχικά», δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: Bloomberg και Washington Post «αναλύουν» την ομιλία στην Πνύκα – Οι πολιτικές φιλοδοξίες, ο Τραμπ και το MAGA
Επιχείρησε να εντάξει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ευρύτερη αφήγηση για τη δυτική παράδοση, την εθνική φιλοδοξία και την αναγέννηση
Μάρκο Ρούμπιο 5
Γκέρχαρντ Σρέντερ: Από καγκελάριος, μέλος ρωσικής αλυσίδας σουπερμάρκετ – Η υποδοχή με χειροκροτήματα
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέπτυξε στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ενώ αργότερα εργάστηκε για ρωσικές κρατικές εταιρείες
Γερμανία
Φρενίτιδα στα social media για την ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο με φόντο την Ακρόπολη – Τη μετέδωσαν live BBC και Fox News
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Πνύκα, έκανε και τον γύρο των social media, με εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλον Μασκ να την αναπαράγουν
Μάρκο Ρούμπιο
Κρίστα Πάικ: Οι δικηγόροι της ζητούν να ελεγχθούν ο εξοπλισμός και οι σύριγγες που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα εκτέλεσής της
Τις σύριγγες και τυχόν υπολείμματα φαρμάκων αλλά και εν γένει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε κατά την αποτυχημένη εκτέλεση της Κρίστα Πάικ ζητούν οι δικηγόροι της
Κρίστι Πάικ