Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Θα πάρεις διαζύγιο αλλά ξέχνα την περιουσία μου!

H 40χρονη γερμανία Κατρίν βγαίνοντας από το δικαστήριο. ΦΩΤΟ REUTERS
Αυτή πλούσια. Ο άνδρας της τραπεζίτης, που όμως ζητούσε τεράστια χρήματα από την περιουσία της για να πάρουν διαζύγιο. Τελικά αυτός πήρε….ας μην το πούμε καλύτερα!

Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ µιας γερµανίδας κληρονόµου που ήθελε να προστατέψει τη σημαντική περιουσία της από τον πρώην σύζυγό της, εκδίδοντας µια απόφαση η οποία προσδίδει νέα ισχύ στα προγαµιαία συµβόλαια στη Βρετανία.
 
Πρόκειται για ένα δικαστικό ορόσηµο, αφού έως τώρα τα βρετανικά δικαστήρια αρνούνταν εν γένει να αναγνωρίσουν τα προγαµιαία συµβόλαια ως έγκυρες και δεσµευτικές συµφωνίες. Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικύρωσαν µε πλειοψηφία 8 – 1 µια προηγούµενη απόφαση Εφετείου, σύµφωνα µε την οποία η συγκεκριµένη προγαµιαία συµφωνία ήταν δίκαιη και πρέπει να εφαρµοστεί.
 
Ηταν µια νίκη για τη 40χρονη Κατρίν Ραντµάχερ, κληρονόµο µιας βιοµηχανίας χαρτιού µε περιουσία τουλάχιστον 55 εκατοµµυρίων στερλινών, και µια ήττα για τον πρώην σύζυγό της, τον 39χρονο Νικολά Γκρανατινό, έναν πρώην τραπεζίτη, ο οποίος ζητούσε µεγαλύτερο µερίδιο από την περιουσία της απ’ αυτό που προέβλεπε η προγαµιαία συµφωνία τους.
 
Η υπόθεση ήταν περίπλοκη: η Ραντµάχερ είναι Γερµανίδα, ο πρώην σύζυγός της είναι Γάλλος, όµως παντρεύτηκαν, έζησαν και πήραν διαζύγιο στην Αγγλία. Η προγαµιαία συµφωνία υπογράφηκε κατόπιν επιµονής του πατέρα της Ραντµάχερ στη Γερµανία και θα αναγνωριζόταν τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερµανία, όπου οι προγαµιαίες συµφωνίες θεωρούνται γενικά έγκυρες, αλλά όχι και στη Βρετανία.
 
«Στις πατρίδες µας, του Νικολά και τη δική µου, στη Γαλλία και στη Γερµανία, οι συµφωνίες αυτές είναι πολύ συνηθισµένες», δήλωσε η Ραντµάχερ. «Υποσχεθήκαµε ο ένας στον άλλο πως, αν κάτι δεν πήγαινε καλά ανάµεσά µας, θα χωρίζαµε χωρίς οικονοµικές διεκδικήσεις ο ένας από τον άλλο. Οµως παραβίασε την υπόσχεση που µου έδωσε».
 
Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1998, απέκτησε δύο κόρες και χώρισε οκτώ χρόνια αργότερα.
 
Στον διακανονισµό του διαζυγίου ο Γκρανατινό πήρε σχεδόν 6 εκατοµµύρια στερλίνες, όµως πέρυσι το Εφετείο µείωσε το ποσό αυτό επικαλούµενο την προγαµιαία συµφωνία. Το Εφετείο είπε πως πρέπει να πάρει γύρω στο 1 εκατοµµύριο στερλίνες, συν ένα δάνειο 2,5 εκατοµµυρίων στερλινών για ένα σπίτι, το οποίο θα επιστραφεί όταν η νεώτερη από τις δύο κόρες του ζεύγους γίνει 22 ετών. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου, αποφαινόµενο ότι το ζευγάρι προχώρησε στη συµφωνία αυτή µε ελεύθερη βούληση και συνεπώς η συµφωνία πρέπει να εφαρµοστεί.
 
Σύµφωνα µε τη Σούζαν Κίνγκστον, επικεφαλής του Τµήµατος Οικογενειακού Δικαίου στη δικηγορική εταιρεία Dawsons Solicitors, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε µε την απόφασή του την πιο ξεκάθαρη έως τώρα ένδειξη ότι οι προγαµιαίες συµφωνίες θα τηρούνται πλέον στη Βρετανία, όπως συµβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αλλοι ωστόσο επισηµαίνουν ότι οι συνέπειες της απόφασης µπορεί να είναι πιο περιορισµένες. Η Νοµική Επιτροπή της Βρετανίας επανεξετάζει αυτή τη στιγµή το καθεστώς των προγαµιαίων συµφωνιών και θα συστήσει αν χρειάζεται, αλλαγή του νόµου – όχι όµως πριν από το 2012.
O πρώην συζυγός της Νικολά Γκρανατινό μάλλον είναι...απογοητευμένος. ΦΩΤΟ REUTERS
 
Ο Νικολά Γκρανατινό κέρδιζε ως τραπεζίτης γύρω στις 300.000 στερλίνες τον χρόνο όταν παντρεύτηκε την Κατρίν Ραντµάχερ. Οµως έπειτα από τρία χρόνια ψυχοθεραπείας, παράτησε το τραπεζικό επάγγελµα και πήρε µια θέση ερευνητή βιοτεχνολογίας στην Οξφόρδη µε αµοιβή 30.000 στερλίνες τον χρόνο. Ο γάµος όµως διαλυόταν και το 2006 χώρισαν. Σύµφωνα µε τη Ραντµάχερ, στη διάρκεια των 12 επόµενων µηνών ο σύζυγός της ξόδεψε 100.000 στερλίνες σε διακοπές. Αν ο Γκρανατινό «επιθυµεί να είναι ακαδηµαϊκός, πρέπει και να ζει ως τέτοιος» υποστήριξε στο δικαστήριο η Ραντµάχερ.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε