Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Θανατική ποινή στον Μουμπάρακ ζήτησε η εισαγγελία

Θανατική ποινή στον Μουμπάρακ ζήτησε η εισαγγελία
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 05.01.2012 | 16:04
Πρώτη δημοσίευση: 05.01.2012 | 15:59

Η εισαγγελία προτείνει την επιβολή της ίδιας ποινής  και για τους γιούς του Αιγύπτιου πρώην προέδρου αλλά και για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι.

"Η εισαγγελία ζητεί την επιβολή της μέγιστης ποινής κατά του Μουμπάρακ και των υπολοίπων κατηγορουμένων, η οποία είναι θάνατος δια απαγχονισμού", δήλωσε ο Μουστάφα Χάτερ, μέλος της εισαγγελικής ομάδας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δικαστηρίου.

"Ο νόμος προβλέπει τη θανατική ποινή για τον φόνο εκ προμελέτης", δήλωσε επίσης ο εισαγγελέας Μουστάφα Σουλεϊμάν κατά την ολοκλήρωση της αγόρευσής του ενώπιον του δικαστηρίου στο οποίο δικάζεται ο Μουμπάρακ.

Την επιβολή της θανατικής ποινής ζήτησε επίσης ο εισαγγελέας για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και έξι ανώτατους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίοι δικάζονται μαζί με τον Μουμπάρακ.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου κατηγορείται ότι έδωσε την εντολή για το φόνο διαδηλωτών κατά τις κινητοποιήσεις που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο και οδήγησαν στην πτώση του. Ο δικαστής ανέβαλε τη δίκη για τις 9 και 10 Ιανουαρίου.

Λίγο νωρίτερα ο Σουλεϊμάν είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι ο Μουμπάρακ, ο οποίος δηλώνει αθώος, δεν μπορεί να μην γνώριζε για τους πυροβολισμούς κατά του πλήθους στη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπεύθυνος για την προστασία του λαού, το θέμα δεν είναι μόνον να μάθουμε αν ο ίδιος έδωσε ή όχι εντολές για να σκοτώσουν τους διαδηλωτές, αλλά εκτός αυτού να μάθουμε γιατί δεν επενέβη για να σταματήσει τη βία κατά των διαδηλωτών", σημείωσε.

"Πως γίνεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην γνωρίζει για τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 25 Ιανουαρίου σε δώδεκα μέρη σε πολλές διοικητικές περιφέρειες;" προσέθεσε, αρνούμενος την άποψη ότι ο Μουμπάρακ δεν γνώριζε για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο εισαγγελέας υπογράμμισε επίσης ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι ο οποίος δικάζεται ταυτοχρόνως με τον Μουμπάρακ "δεν θα μπορούσε να δώσει διαταγές να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών χωρίς να έχει πάρει εντολές από τον Μουμπάρακ".

Οι δύο αξιωματούχοι που ανέλαβαν καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών μετά την πτώση του Μουμπάρακ κατέθεσαν ότι "ο υπουργός Εσωτερικών δεν έχει τη δικαιοδοσία να δώσει διαταγές για να πυροβολούν και δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση αν δεν συμβουλευτεί πρώτα την πολιτική ηγεσία", τόνισε ο Σουλεϊμάν.


Διαβάστε επίσης

Με φορείο ξανά στο δικαστήριο ο Μουμπάρακ (ΦΩΤΟ)

   Διαδώστε αυτό το άρθρο