Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Το κόλπο της στρατολόγησης – Τζιχαντιστής της έκανε πρόταση γάμου μέσα σε 30 λεπτά

Το κόλπο της στρατολόγησης – Τζιχαντιστής της έκανε πρόταση γάμου μέσα σε 30 λεπτά

Τι και αν το πρόσωπό της ήταν προστατευμένο από μπούρκα; Η εμπειρία από τον κόσμο των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο τρομοκράτησε τη δημοσιογράφο του BBC.

Αφού δημιούργησε το προφίλ της 25χρονης “Zahra”, έγινε μέλος σε διάφορες ομάδες τζιχαντιστών στα social media. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ήρθαν σε επαφή μαζί της, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις τους.

Ανάμεσά τους και ο “Mario” που της έκανε πρόταση γάμου μετά από μισή ώρα χωρίς να έχει δει το πρόσωπό της ή να γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία για αυτή. “Κοίταζα τα μάτια ενός τρομοκράτη. Θα είμαι ειλικρινής. Ήμουν πολύ νευρική. Ήξερα ότι είναι μίλια μακριά, ότι ήταν απλά στην οθόνη του υπολογιστή μου, αλλά δεν μπορούσα να μη σκέφτομαι πως είναι τρομοκράτης, μαχητής του Ισλαμικού Κράτους. Μιας οργάνωσης που είναι γνωστή για τον αποκεφαλισμό αθώων ανθρώπων, τον βιασμό γυναικών και τις δολοφονίες παιδιών”.

Στο βίντεο ο Mario ακούγεται να λέει στη Zahra πως μπορεί να πει στα “αδέρφια” του να πάνε να την πάρουν. Η Dr. Katherine Brown του πανεπιστημίου του Birmingham δήλωσε πως η γλώσσα του έχει συνέπεια με κάποιον που προσπαθεί να στρατολογήσει ανθρώπους για την τρομοκρατική οργάνωση. “Τα social media έχουν επιτρέψει στις εξτρεμιστικές ομάδες να επεκταθούν πολύ πιο γρήγορα και ευρέως από ό,τι στο παρελθόν, καθώς το ίντερνετ ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα από τα λαθραία στα σύνορα”, υπογράμμισε.

Έχουν παράλληλα, όπως εξήγησε, τη δυνατότητα να απευθύνουν τα μηνύματά τους σε διαφορετικά ακροατήρια επειδή το διαδίκτυο αποτελεί ένα σχετικά φθηνό μέσο επικοινωνίας. Έτσι βλέπουμε διαφορετικούς ανθρώπους να εστιάζουν σε διαφορετικές ομάδες στόχους.

Η Zahra έμαθε ότι ο Mario έχει γερμανικές και ιταλικές ρίζες και ταξίδεψε στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος πριν από 2 χρόνια. Αφού του εξέφρασε το ενδιαφέρον της να κάνει το ίδιο, της είπε ότι θα ήταν εύκολο από τη στιγμή που έχει διαβατήριο και μπορεί να πετάξει στην Τουρκία.

Το Ισλαμικό Κράτος κάνει περίπου 1.000 αναρτήσεις προπαγάνδας τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, φωτογραφιών και άρθρων. Αξίζει να σημειωθεί πως η τρομοκρατική οργάνωση έχει 50.000 λογαριασμούς στο Twitter και τρέχει 120 ξεχωριστές καμπάνιες με στόχο τη στρατολόγηση ανθρώπων από δυτικές χώρες.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε