Σάββατο, 11 Μαΐ
17oC Αθήνα

Τουρκία: Προσφυγή στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη στάση της Γαλλίας

Η Τουρκία θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να καταδικάσει τη Γαλλία, αν ο νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων υιοθετηθεί από αυτήν, είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Η γαλλική Γερουσία αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα, εκτός απροόπτου, ένα νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, με κίνδυνο να βαθύνει η κρίση μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.

“Θα είναι μια ιστορική ντροπή”, είπε ο κ. Αρίντς, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρίνοντας ότι ένας τέτοιος νόμος θα είναι “μια απειλή για την ελευθερία έκφρασης”.

“Θα μπορούσαμε να πάμε στο ΕΔΑΔ, αν αυτό χρειαστεί, ως χώρα ή ως άτομα”, δήλωσε ο Αρίντς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το Δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο θα αποφανθεί ότι αυτός ο νόμος “είναι αντίθετος προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

“Αν χίλιοι άνθρωποι συγκεντρωθούν και δηλώσουν ότι είναι αντίθετοι προς το νόμο, τι θα κάνει η γαλλική δικαιοσύνη, θα τους βάλει όλους στη φυλακή;”, διερωτήθηκε.

Ο κ. Αρίντς κατηγόρησε τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι προσπαθεί να “χρησιμοποιήσει για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής μια απόφαση κατά της Τουρκίας”, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν “πολύ επιβλαβείς” συνέπειες για τις γαλλοτουρκικές σχέσεις, σε περίπτωση υιοθέτησης του νόμου αυτού.

“Κανένα δικαστήριο ούτε κανένας διεθνής θεσμός δεν έχει αποφασίσει ότι επρόκειτο για γενοκτονία”, επέμεινε, εκτιμώντας ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί από τους ιστορικούς και ότι δεν είναι θέμα του γαλλικού Κοινοβουλίου να αποφασίσει για ένα τέτοιο ζήτημα.

Στο μεταξύ το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από το Euronews, το πρώτο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι ενημέρωσης στην Ευρώπη, εάν η γαλλική Γερουσία υιοθετήσει το νομοσχέδιο για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία είναι μέλος της European Broadcasting Union (EBU) και η τουρκική κρατική Ραδιοτηλεόραση TRT εντάχθηκε στο Euronews το 2009, και έγινε μέτοχος κατά 15,5%.

Η TRT έχει αποφασίσει να καταγγείλει τη συμμετοχή της στο Euronews, αν οι γάλλοι γερουσιαστές εγκρίνουν σήμερα το νομοσχέδιο αυτό, προσθέτει το πρακτορείο, επικαλούμενο τη διεύθυνση της TRT.

Η TRT είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του Euronews.

Διαβάστε
Απειλές Ερντογάν προς το Παρίσι: “Δεν θα ξαναπάω στη Γαλλία”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε