Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

WikiLeaks: Μην εκδώσετε τον Ασάνζ στις ΗΠΑ

WikiLeaks: Μην εκδώσετε τον Ασάνζ στις ΗΠΑ
Ένας εκπρόσωπος του ιστότοπου WikiLeaks, τον οποίο ίδρυσε ο Τζούλιαν Ασάνζ που έχει καταφύγει από τον Ιούνιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, εκτίμησε σήμερα ότι θα είναι «μια καλή βάση» διαπραγμάτευσης αν η Σουηδία δεσμευθεί επισήμως ότι δεν θα εκδώσει τον Αυστραλό στις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με ένα άρθρο της εφημερίδας Sunday Times, σύμφωνα με το οποίο ο Ασάνζ είναι έτοιμος να παραδοθεί αν λάβει τέτοιες εγγυήσεις, ο Κρίστιν Χράφνσον δήλωσε: «Θα ήταν μια καλή βάση διαπραγμάτευσης για την επίλυση της υπόθεσης αν οι σουηδικές αρχές δήλωναν χωρίς επιφυλάξεις ότι ο Τζούλιαν δεν θα εκδοθεί ποτέ από τη Σουηδία στις ΗΠΑ».
 
Ο Χράφνσον υπενθύμισε ότι ο Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται στη Σουηδία για μια υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης δύο γυναικών, ήταν «πάντα έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις» της δικαιοσύνης και αυτό «ήδη εδώ και δύο χρόνια».
 
Ο εκπρόσωπος του WikiLeaks υπογράμμισε ότι ο 41χρονος Αυστραλός, που είχε καταφέρει να φύγει ελεύθερα από τη Σουηδία παρά τις κατηγορίες που εκκρεμούσαν εναντίον του, έκτοτε έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του σουηδού εισαγγελέα, είτε πρόσωπο με πρόσωπο στο Λονδίνο είτε μέσω βιντεοσύνδεσης, κάτι το οποίο δεν έχουν δεχθεί οι σουηδικές αρχές.
 
Στο μεταξύ, αργότερα σήμερα στις 16:00 ή 17:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να κάνει δημόσια δηλώσεις ο ίδιος ο Ασάνζ για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.
 
Ο ιστότοπος WikiLeaks είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι ο Ασάνζ θα κάνει αυτές τις δηλώσεις «μπροστά» από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο με κίνδυνο να συλληφθεί αμέσως από τη βρετανική αστυνομία για να εκτελεστεί η εντολή έκδοσής του στη Σουηδία.
 
Σήμερα το πρωί ο ίδιος ο Αυστραλός έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: «προετοιμάζομαι για τη δημόσια ομιλία μου», χωρίς όμως να διευκρινίσει πού θα πραγματοποιηθεί αυτή.
 
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ασάνζ, ο ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να κάνει δηλώσεις και να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και διπλωματικός “πόλεμος Σουηδίας – Ισημερινού για τον Ασάνζ

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ με τον Ασάνζ – Κόσμος

Την Κυριακή θα εμφανιστεί ο Ασάνζ – Θα κάνει δηλώσεις έξω απο την πρεσβεία του Ισημερινού – Κόσμος

Διπλωματικός “πόλεμος” Βρετανίας και Ισημερινού για τον Mr.WikiLeaks – Επενέβη και η Σουηδία – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε