Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Απήγαγε και στρατολογούσε παιδιά στο Κονγκό

REUTERS
REUTERS

Δεκατέσσερα χρόνια ποινή κάθειρξης καταδίκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον διαβόητο πολέμαρχο του Κονγκό, Τόμας Λουμπάνγκα, για τη στρατολόγηση και εκμετάλλευση μικρών παιδιών, το διάστημα 2002-2003 στη χώρα.

Ο Λουμπάνγκα είναι ο πρώτος κατηγορούμενος που καταδικάζεται από το ΔΠΔ, το οποίο πρόσφατα συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής.

Κρίθηκε ένοχος τον Μάρτιο για την απαγωγή αγοριών και κοριτσιών μικρότερων από 15 ετών. Κατηγορήθηκε ότι υποχρέωνε τα παιδιά να πολεμούν στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Πενήντα ενός ετών σήμερα ο Λουμπάνγκα, ο οποίος κρατείται στη Χάγη από το 2006, υποστηρίζει την αθωότητά του.

Ο Κονγκολέζος πολέμαρχος ήταν επικεφαλής ομάδας ανταρτών (Ένωση Κονγκολέζων Πατριωτών) κατά τη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

Σχεδόν 60.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανατολική ΛΔΚ κατά τον πενταετή πόλεμο.

Ο προεδρεύων δικαστής Έντριαν Φάλφορντ είπε ότι το διάστημα παραμονής του Λουμπάνγκα στο κέντρο κράτησης του δικαστηρίου στη Χάγη θα ληφθεί υπόψη, γεγονός που σημαίνει ότι θα παραμείνει στη φυλακή για οκτώ χρόνια.
Ο δικαστής άσκησε κριτική στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο-Οκάμπο, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε την θητεία του, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση.

Η ποινή του Λουμπάνγκα μειώθηκε λόγω καλής συμπεριφοράς, ενώ ο εισαγγελέας απέτυχε να αποκαλύψει ορισμένα στοιχεία και έκανε παραπλανητικές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, είπε ο Φάλφορντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε