Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Αβέβαιη η κυβερνητική πλειοψηφία στην Ιρλανδική Βουλή – Θα περάσει ο προϋπολογισμός;

REUTERS
Η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή του Δουβλίνου είναι πλέον αβέβαιη. Όμως ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει σίγουρος ότι ο προϋπολογισμός λιτότητας τελικώς θα εγκριθεί.

Η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα δει σήμερα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της να μειώνεται στις δύο έδρες, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών για την πλήρωση μιας κενής έδρας στη Βουλή. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει σίγουρος ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός λιτότητας, παρά τη λαϊκή δυσφορία.
 
Το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εκλογής, που θα γίνει επισήμως γνωστό το απόγευμα, είναι σχεδόν βέβαιο. Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις την έδρα στην περιφέρεια Ντόνεγκαλ, θα κερδίσει το εθνικιστικό, αντι-ευρωπαϊκό κόμμα Sinn Fein.
 
Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία θα περιοριστεί σε δύο έδρες, τις οποίες μάλιστα κατέχουν ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού λιτότητας. Εάν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός θα επιδεινωθεί η οικονομική κρίση. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν δήλωσε “ικανοποιημένος” από τις επαφές με είχε με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και με άλλους πολιτικούς. “Υπάρχει πλειοψηφία για τον προϋπολογισμό και θα εγκριθεί”, δήλωσε ο Λένιχαν.
 
Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα τετραετές πρόγραμμα λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που περιλαμβάνει δραστική μείωση των δαπανών και αύξηση της φορολογίας, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής μέχρι να γνωστοποιηθούν λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας.
 
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Fine Gael, το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έχει δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται από τους όρους του τετραετούς προγράμματος λιτότητας, αλλά συμφωνεί με το στόχο για περικοπές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε