Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

“Δεν πα να βουλιάζουν” – Ο Ομπάμα πήγε διακοπές

Τι κι αν η παγκόσμια κρίση δεν σοβεί αλλά είναι εδώ! Τι κι αν το βράδυ της Πέμπτης η Wall Street καταποντίστηκε χάνοντας εκατοντάδες μονάδες. Τι κι αν η Ευρώπη καταρρέει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε αργά χθες από την Ουάσινγκτον για λίγες ημέρες ξεκούρασης με την οικογένειά του στο νησί Μάρθας Βίνεγιαρντ.

Oι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν σταματούν να τον επικρίνουν εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από το Λευκό Οίκο σε περίοδο κρίσης.

Σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος Ομπάμα δέχεται συνεχώς πιέσεις. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και ένα ποσοστό ανεργίας που φθάνει το 9,1% ρίχνουν μια σκιά στις προοπτικές επανεκλογής του το Νοέμβριο του 2012.

“Αν ήμουν πρόεδρος δεν θα επεδίωκα να περάσω δέκα ημέρες στο Μάρθας Βίνεγιαρντ — ένας δημοφιλής προορισμός για τους πλούσιους και ισχυρούς– δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ, φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ο υποψήφιος του κόμματός του απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012.

“Αν είσαστε πρόεδρος των ΗΠΑ και η χώρα ήταν σε κρίση, και εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε μεσούσης της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, τότε δεν θα έπρεπε να φύγετε για διακοπές”, πρόσθεσε στο ραδιοφωνικό σταθμό WLS 980 του Σικάγου.

“Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πρόεδρος των ΗΠΑ όπου κι αν πηγαίνει. Έχει συνείδηση των μεγάλων ευθυνών που έχει αναλάβει 24 ώρες το 24ωρο επί 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό περιμένει ο αμερικανικός λαός και αυτή είναι η δουλειά που κάνει ο πρόεδρος”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας Τζον Μπέρναν επιβιβάστηκε στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One μαζί με τον αμερικανό ηγέτη ταξιδεύοντας επίσης για τον τόπο των διακοπών του. Εκεί θα μεταβεί και ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Μπράιαν Ντιζ την προσεχή εβδομάδα, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο ο Ομπάμα δεν θα έχει αρκετό χρόνο ανάπαυλας στη διάθεσή του γιατί έχει τακτικές ενημερώσεις και συναντήσεις με το οικονομικό του επιτελείο και τους συνεργάτες του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο Τζόσουα ‘Ερνεστ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Είναι το τρίτο συνεχές καλοκαίρι που ο Ομπάμα περνά τις διακοπές του σε ένα αγρόκτημα του πλούσιου νησιού, μέσα στη Μασαχουσέτη, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, με τη σύζυγό του Μισέλ, τις κόρες τους Σάσα και Μάλια και φίλους.

Στις διακοπές του ο Μπαράκ Ομπάμα θα παίξει γκολφ το οποίο λατρεύει, θα κάνει μικρές εκδρομές και θα προετοιμάσει την ομιλία που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, είπε ο εκπρόσωπος.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα νέο πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το πρόγραμμα αυτό ωστόσο κινδυνεύει να συναντήσει την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών οι οποίοι δείχνουν απροθυμία να το στηρίξουν, 14 μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Η ομιλία του αμερικανού προέδρου αναμένεται να δώσει τον τόνο ενός φθινοπώρου αντιπαραθέσεων με τους αντιπάλους του για τη φορολογική πολιτική, τις δαπάνες και την ανάκαμψη της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες αγορές; Ο Ομπάμα θέλει διακοπές!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε