Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Δια χειρός Ομπάμα η μεταρρύθμιση Υγείας

Ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράφει το νομοσχέδιο για την υγεία. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράφει το νομοσχέδιο για την υγεία. ΦΩΤΟ REUTERS

 Τη μεγαλύτερη νίκη της θητείας του μετά από ένα χρόνο σκληρού αγώνα επισφράγισε ο Μπαράκ Ομπάμα, υπογράφοντας το ιστορικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας των ΗΠΑ.

 

Σε κλίμα ευφορίας ο Αμερικανός πρόεδρος έβαλε την υπογραφή του στη μεταρρύθμιση που εγγυάται την κάλυψη 32 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Αμερικανών, και καθορίζει την προεδρία και την κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
«Μόλις προφυλάξαμε την πρωταρχική αρχή ότι όλοι πρέπει να έχουν μία βασική ασφάλεια όσον αφορά την υγεία τους» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της τελετής υπογραφής στην κατάμεστη Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου. Δημοκρατικοί βουλευτές διέκοπταν διαρκώς με τα χειροκροτήματα τους τον Αμερικανό πρόεδρο.
 
«Σήμερα, σχεδόν μετά από έναν αιώνα προσπαθειών, σήμερα μετά από ένα χρόνο διαβουλεύσεων, σήμερα αφότου όλες οι ψήφοι καταμετρήθηκαν, η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας γίνεται νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε ο Ομπάμα χαμογελώντας πλατιά.
 
«Υπογράφω αυτή τη μεταρρύθμιση εκ μέρους της μητέρας μου που διαφωνούσε με τις ασφαλιστικές εταιρείες ακόμη και όταν έδινε μάχη με τον καρκίνο στις τελευταίες της ημέρες» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
Χαιρέτισε την αρχή «μίας νέας εποχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζοντας ότι αυτός ο νόμος θέτει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μάχονταν γενιές Αμερικανών.
 
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι θα «υπερασπιστεί σθεναρά» το νόμο, αναφερόμενο στην πρόθεση κάποιων Πολιτειών να προσφύγουν εναντίον του στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Δεν αμφιβάλλουμε για τη συνταγματικότητά του, ούτε για το ότι θα νικήσουμε εάν χρειαστεί να τον υπερασπιστούμε» στο Ανώτατο Δικαστήριο, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.
 
Το πολύπαθο νομοσχέδιο εγκρίθηκε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων τα ξημερώματα της Δευτέρας με 219 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά. Η μεταρρύθμιση αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί έκαναν τελικώς πράξη τις πιο σαρωτικές αλλαγές εδώ και δεκαετίες στην πολιτική για την Υγεία.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε