weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Διακήρυξη μόνιμης εκεχειρίας από την ΕΤΑ – Απορρίπτει η Μαδρίτη

Διακήρυξη μόνιμης εκεχειρίας από την ΕΤΑ – Απορρίπτει η Μαδρίτη

Η ανακοίνωση έγινε μέσω της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας Gara. «Αυτή είναι η στέρεη δέσμευση της ETA προς μια διαδικασία για να επιτευχθεί μια διαρκής λύση και προς το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης», αναφέρει το ανακοινωθέν της οργάνωσης.

Στην ΕΤΑ επιρρίπτεται η ευθύνη για περίπου 850 θανάτους τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Οι Βάσκοι αυτονομιστές μάχονταν για την ίδρυση ανεξάρτητου Βασκικού κράτους σε εδάφη της βόρειας Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας. Θεωρείται, όμως, ότι η ΕΤΑ επλήγη από μια σειρά συλλήψεων στελεχών της και τη στροφή αρκετών Βάσκων σε μια πιο ειρηνική πολιτική.

Η ETA στο ανακοινωθέν της ανέφερε ότι στην, ενδεχόμενη, ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει τελικά να τεθεί και το ζήτημα της βασκικής ανεξαρτησίας, κάτι που η Μαδρίτη αρνείται ακόμη και να συζητήσει.

Η σημερινή, 11η εκεχειρία, κηρύσσεται, ανέφερε η ETA, διότι η οργάνωση συμφωνεί με τη Διακήρυξη των Βρυξελλών του 2010, την οποία υπέγραψαν αρκετές γνωστές διεθνώς προσωπικότητες, περιλαμβανομένης της τρεις φορές υποψήφιας για το Νομπέλ Ειρήνης και πρώην προέδρου της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον, που καλούσε για μια μόνιμη και επαληθεύσιμη εκεχειρία ως βήμα προς μια ειρηνευτική διαδικασία τύπου Βόρειας Ιρλανδίας.

Η ETA κάλεσε όλους τους «πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες» να φθάσουν σε συμφωνία ώστε οι Βάσκοι να μπορέσουν να ασκήσουν «το δικαίωμα να αποφασίσουν» για «όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα, περιλαμβανομένης της ανεξαρτησίας».

Φήμες περί κήρυξης εκεχειρίας από μέρους της ETA κυκλοφορούσαν από τον Δεκέμβριο, αλλά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Μαδρίτη δε θα αλλάξει στάση και στρατηγική έναντι της βασκικής ένοπλης οργάνωσης είτε κηρύξει εκεχειρία είτε όχι.

Ο Μαρσελίνο Ιγκλέσιας, οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, χαρακτήρισε την εξέλιξη «σημαντική είδηση», αλλά πρόσθεσε ότι η ETA θα πρέπει να επιδείξει τη βούλησή της να επιτευχθεί ειρήνη με «πράξεις και χωρίς όρους». Πηγές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην μερικώς αυτόνομη Χώρα των Βάσκων χαρακτήριζαν το ανακοινωθέν «ανεπαρκές».

Οριστικό τέλος στη δράση της ΕΤΑ ζητά η κυβέρνηση

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης στις εξαγγελίες της ΕΤΑ. Η Μαδρίτη απέρριψε τη μόνιμη εκεχειρία που κήρυξε η βασκική οργάνωση, εκτιμώντας ότι δεν είναι αρκετή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα απαίτησε η ETA να αποκηρύξει πλήρως και μόνιμα τη βία και να θέσει οριστικό και αμετάκλητο τέλος στη δράση της. «Η κυβέρνηση έχει απορρίψει την διεθνή επαλήθευση της εκεχειρίας ξανά και ξανά. Σε μια ευνομούμενη χώρα είναι οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας οι οποίες επαληθεύουν την εκεχειρία», είπε ο Ρουμπαλκάμπα σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους.

Η δεξιά αντιπολίτευση, το Λαϊκό Κόμμα, παραδοσιακά αντιτίθεται σε κάθε πολιτική κατευνασμού της ETA.

Οι προηγούμενες εκεχειρίες που είχε κηρύξει η ένοπλη παράταξη είχαν θεωρηθεί από αναλυτές ως απόπειρες ανασύνταξης με σκοπό να εξαπολυθούν νέες επιθέσεις. Για αυτό και Ισπανοί αναλυτές εξέφραζαν σκεπτικισμό μετά και το σημερινό ανακοινωθέν.

Ενότητες
#TAGS MM