Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ- Αρνείται να δεχθεί την ήττα ο Αλ Μαλίκι

Διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ- Αρνείται να δεχθεί την ήττα ο Αλ Μαλίκι

Διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησε ο νικητής των εκλογών στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλ Μαλίκι δεν αναγνωρίζει την ήττα του και δηλώνει ότι θα προσβάλει νομικά το αποτέλεσμα

Ο νικητής Ιγιάντ Αλάουι ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα για τον σχηματισμό “ισχυρής κυβέρνησης”. “Μέχρι σήμερα υπήρχαν συνομιλίες. Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν τώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο διάλογος διεξάγεται με ποικίλες πολιτικές δυνάμεις χωρίς εξαίρεση”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ιγιάντ Αλάουι.

“Το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι πολύ σημαντικό: αρκούν τα δεινά του λαού, αρκεί η φτώχεια και ο εκφοβισμός”, πρόσθεσε. “Θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να λάβει αποφάσεις που θα υπηρετούν τον ιρακινό λαό και θα επιτρέψουν στο Ιράκ να επιτύχει τη σταθερότητα και την ειρήνη και να ξαναπάρει τη θέση του στον αραβο-ισλαμικό κόσμο και στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας”, ανέφερε επίσης.

Το Ιρακινό Μπλοκ του Ιγιάντ Αλάουι εξασφάλισε 91 από τις 325 έδρες της ιρακινής βουλής, έναντι 89 εδρών για το Κράτους Νόμου του Νούρι αλ Μάλικι και των 70 εδρών που εξασφάλισε η Εθνική Ιρακινή Συμμαχία. 

Ο Ιγιάντ Αλάουι είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στο Ιράκ, εξασφαλίζοντας δύο έδρες περισσότερες από τον συνδυασμό του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Ο Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι διαπιστώθηκε ύπαρξη πολλών πλαστών ψηφοδελτίων και ζήτησε να ξαναγίνει καταμέτρηση. Σύμφωνα με το
ΒΒC o απερχόμενος πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για συνεργασία με το κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας για το Ιρά – που περιλαμβάνει και οπαδούς του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε