Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Δύο καρδιακές ανακοπές υπέστη ο Μουμπάρακ

Δύο καρδιακές ανακοπές υπέστη ο Μουμπάρακ

Ο έκπτωτος Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, 84 ετών, υπέστη σήμερα δύο καρδιακές ανακοπές και επακολούθησε η διαδικασία της ανάνηψης, σύμφωνα με μια ιατρική πηγή στις φυλακές του Καΐρου Τόρα, όπου κρατείται μετά την 2α Ιουνίου.

“Και στις δύο περιπτώσεις έγινε χρήση απινιδωτή (…) ο πρόεδρος περιοδικά χάνει τις αισθήσεις του, επίσης αρνείται να σιτιστεί”, πρόσθεσε η ίδια πηγή, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Το υπουργείο Εσωτερικών στο δικό του ανακοινωθέν χαρακτηρίζει “κρίσιμη μεν, σταθερή δε την κατάσταση της υγείας” του Χόσνι Μουμπάρακ.

Αφότου οδηγήθηκε στις φυλακές Τόρα, έχει διαρρεύσει ότι ο έκπτωτος πρόεδρος πάσχει από υπέρταση, αναπνευστικά προβλήματα και από μια βαθιά κατάθλιψη.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ καταδικάστηκε στα ισόβια, επειδή κρίθηκε συνεργός στη δολοφονία περίπου 850 διαδηλωτών στο Κάιρο, που ζητούσαν επί μέρες πολλές τον χειμώνα του ’11 να εγκαταλείψει άμεσα την προεδρική εξουσία.

Οι συγγενείς του έχουν ζητήσει να οδηγηθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου και παρέμενε όσο διαρκούσε (περίπου 10 μήνες) η δίκη του, πριν να καταδικαστεί την 2α Ιουνίου στα ισόβια.

Οι αρχές αντέτειναν ότι “η οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και για τον Χόσνι Μουμπάρακ θα ισχύσει ό,τι ισχύει για οποιονδήποτε άλλον κρατούμενο”.

Σε λίγες μέρες πραγματοποιείται στην Αίγυπτο ο β’γύρος των προεδρικών εκλογών. Σε αυτόν συμμετέχουν για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ο Μοχάμεντ Μορσί απέναντι στον τελευταίο πρωθυπουργό της μακράς προεδρίας Μουμπάρακ, τον Άχμαντ Σαφίκ.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών βεβαιώνει ότι οι αρχές ενέκριναν ο πρεσβύτερος γιος του έκπτωτου προέδρου, ο Αλάα, να μένει κοντά του στο νοσοκομείο των φυλακών Τόρα, καθώς η υγεία του πατέρα του έχει σαφώς επιδεινωθεί. Παρόμοιο αίτημα είχε, πάντως, υποβληθεί και για τον νεότερο αδελφό του, τον Γκαμάαλ. Αμφότεροι, κρατούνται στις ίδιες φυλακές, όσο εξελίσσονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους σε υποθέσεις χειραγώγησης της τιμής μετοχών.

Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε από το ιατρικό περιβάλλον του Χόσνι Μουμπάρακ ότι χρειάστηκε την ίδια μέρα να βοηθηθεί πέντε φορές στον μηχανικό αναπνευστήρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ “περιέπεσε την προηγούμενη βδομάδα σε πρόσκαιρο κώμα”.

Χθες Κυριακή τον έκπτωτο πρόεδρο επισκέφθηκε η σύζυγός του Σούζαν,συνοδευόμενη από τις συζύγους των Αλάα και Γκαμάαλ. Οι επισκέψεις αυτές τροφοδότησαν επίμονες φήμες ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πέθανε.

Περίπου την ίδια ώρα, 200 οπαδοί του ζητούσαν έξω από την πύλη των φυλακών Τόρα ο ισοβίτης να διακομιστεί επειγόντως σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Χόσνι Μουμπάρακ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε