Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Ένα βήμα πριν από τον (δημοσιονομικό) γκρεμό οι ΗΠΑ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να μη βρίσκουν κοινό σημείο επαφές για το «δημοσιονομικό βάραθρο» με συνέπεια προσωρινά να διακοπούν οι συνομιλίες.

Η Γερουσία των ΗΠΑ διέκοψε τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το «δημοσιονομικό βάραθρο», καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές για το πώς θα αποφευχθεί η αύξηση της φορολογίας για όλους από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ξανά τη Δευτέρα στις 13:00 (ώρα Ελλάδος).

Μία ώρα προτού ελπίσουν ότι θα υπέβαλλαν ένα σχέδιο, ο Δημοκρατικός και ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης είπαν πως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φθάσουν σε ένα συμβιβασμό που θα σταματήσει την αυτόματη αύξηση των φόρων και τη μείωση των δαπανών και που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στην ύφεση.

Ένα σημείο τριβής φαίνεται να είναι η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων, η οποία προβλέπει επιβράδυνση της επέκτασης των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους στην προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πολλοί Δημοκρατικοί, περιλαμβανομένου και του Ρέιντ, έχουν πει πως η κοινωνική ασφάλιση δεν πρέπει να πειραχτεί.

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε ένα προφανές αδιέξοδο στο Καπιτώλιο, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είπε πως θα προσπαθήσει τώρα να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αλλά πρόσθεσε με νόημα πως «για το χορό χρειάζονται δύο».

Όποια συμφωνία κι αν επιτευχθεί θα πρέπει να σταλεί επειγόντως και στα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ακόμα και αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, τα διαδικαστικά εμπόδια στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων καθιστούν δύσκολη τη γρήγορη δράση.

Αν οι πολιτικοί δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν, τότε η αύξηση των φόρων και η μείωση των δαπανών για όλους θα αρχίσουν από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν 600 δισεκ. δολάρια από την οικονομία, η ανεργία θα αυξηθεί και οι ομοσπονδιακές δαπάνες θα περικοπούν.

Μία άλλη σημαντική διαφωνία αφορά την αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, την οποία επιδίωξε ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά αντιτέθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ιδιαίτερα οι συντηρητικοί για τα δημοσιονομικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να συνδυάσουν οποιεσδήποτε αυξήσεις φόρων με μειώσεις δαπανών σε κοινωνικά επιδόματα που αναμένεται να γίνονται όλο και πιο ακριβά καθώς ο πληθυσμός θα γηράσκει τις επόμενες δεκαετίες.

Όμως η πρότασή τους να επιβραδυνθεί η μεγέθυνση των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης αλλάζοντας τον τρόπο που υπολογίζονται με βάση τον πληθωρισμό συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τους Δημοκρατικούς. Ο Ομπάμα περιέλαβε την πρόταση σε μια προγενέστερη, αλλά πολλοί από τους άλλους Δημοκρατικούς παρέμειναν αντίθετοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκη του Ομπάμα για το χρέος – Κοντά σε συμφωνία Ρεπομπλικάνοι – δημοκρατικοί

Άρον – άρον διέκοψε τις διακοπές του ο Ομπάμα

ΗΠΑ: Η Μισέλ Ομπάμα στη… σκιά του πρώτου σκύλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα άδυτα του Λευκού Οίκου! (ΦΩΤΟ)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε