Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα στη Βραζιλία

Εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα στη Βραζιλία

Σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό της λατινοαμερικάνικης χώρας, η πετρελαιοκηλίδα εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου της Βραζιλίας, στο νότιο Ατλαντικό.

Η ανακάλυψη προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων συμβάντων που έχουν εγείρει αμφιβολίες για την ασφάλεια του ενεργειακού τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε μια διαδικασία μαζικής επέκτασης της δραστηριότητάς του.

Το βραζιλιάνικο ΠΝ ανέφερε ότι έστειλε μια ομάδα για να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα, πάντως δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποια εκτίμηση για το μέγεθος της διαρροής.

Σύμφωνα με εργαζόμενους στην πετρελαϊκή βιομηχανία που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά την εργασία τους σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου, υπάρχει μια πετρελαιοκηλίδα μήκους 1 χλμ. στον ωκεανό κοντά στην πλατφόρμα P-57 της κρατικής επιχείρησης Petrobras, όπως ανέφερε η εφημερίδα Folha de S. Paulo.

Η εξέδρα P-57, ένα παλιό, τροποποιημένο δεξαμενόπλοιο, έχει εγκατασταθεί στο κοίτασμα Ζουμπάρτε, περίπου 95 χλμ. ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας. Από το Ζουμπάρτε αντλούνταν 186.000 βαρέλια αργού την ημέρα το Φεβρουάριο, δηλ. πάνω από το 8% της συνολικής παραγωγής της Βραζιλίας, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο της Βραζιλίας και αν προστεθεί το φυσικό αέριο που αντλείται αυτό, η παραγωγή ανέρχεται σε 198.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Πετρομπράζ σχεδιάζει να δαπανήσει 225 δισ. δολάρια σε πέντε χρόνια για να τριπλασιάσει την παραγωγή στα περίπου 6 εκατ. βαρέλια το 2020. Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής θα προέλθει από κοιτάσματα κοντά στο Ρίου ντε Ζανέιρου και στο Σάου Πάουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα πετρελαιοκηλίδα 16 χλμ στον Κόλπο του Μεξικού

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε