Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Επικεφαλής eurogroup: συστημικός ο κίνδυνος λόγω Κύπρου

Επικεφαλής eurogroup: συστημικός ο κίνδυνος λόγω Κύπρου

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο μίλησε για έναν κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς η ευρωζώνη πρέπει να προστατευτεί από τον συσημικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Κύπρος.

Η κατάσταση στην Κύπρο “αποτελεί συστημικό κίνδυνο, όπως αποδείχτηκε τις τελευταίες ημέρες, και εμείς πρέπει να εργαστούμε ώστε να υπάρχει ένα σχέδιο που θα εξουδετερώσει τον κίνδυνο αυτό”, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας πως οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να οικοδομηθούν πάνω σε ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο.

“Η έκτακτη συνεισφορά ήταν ένα φορολογικό μέτρο παρόμοιο με ένα φόρο στον πλούτο”, εξήγησε. “Έπρεπε να είχαμε διαθέσει περισσότερο χρόνο για να εξηγήσουμε τη διαφορά ανάμεσα σ΄έναν έκτακτο φόρο και το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων” μέχρι τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε πως αναλαμβάνει την “ευθύνη” για τις αποφάσεις για τη διάσωση της Κύπρου, υποστήριξε όμως πως η “ζημιά ήταν πολύ, πολύ μικρή κατά την άποψή μου”, δεδομένης της ηρεμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε επίσης ότι ο δανεισμός της Κύπρου από τη Ρωσία –επιπλέον των αλλαγών στα υφιστάμενα μεταξύ τους δάνεια– δεν είναι μια ελκυστική λύση, επισημαίνοντας ότι “το να αυξηθούν τα χρέη στην Κύπρο δεν θα τους βοηθήσει να δουλέψουν προς ένα νέο μέλλον”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο σοκ στην Κύπρο – Απαιτεί ξανά κούρεμα στις καταθέσεις και κάτω των 100.000 ευρώ η τρόικα

Προσυμφωνημένο το «κούρεμα» στην Κύπρο – Αποκαλυπτικό έγγραφο Σόιμπλε

Τραγικές στιγμές ζουν στην Κύπρο – Χωρίς λεφτά τα ΑΤΜ και χωρίς πιστωτικές οι κάτοικοι – Εκβιάζουν τη χώρα με κούρεμα καταθέσεων ή χρεοκοπία

Γιατί “πέθανε” στο γέλιο η επικεφαλής της Τρόικας;

IIF: 20 δισ οι καταθέσεις των ξένων στις τράπεζες της Κύπρου!

“Μόνο οι παραλίες θα μείνουν στην Κύπρο ως πηγή εισοδήματος”, προβλέπει ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε