Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: Δυσοίωνες προβλέψεις για τον χειμώνα – Αναφορές για πληθωρισμό, ύφεση και απώλεια ευημερίας

Γερμανία: Δυσοίωνες προβλέψεις για τον χειμώνα – Αναφορές για πληθωρισμό, ύφεση και απώλεια ευημερίας

Τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, με αφορμή την ενεργειακή κρίση, προχώρησαν σε ορισμένες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της Γερμανίας. Προβλέψεις που αναμένεται να προκαλέσουν αρκετά μεγάλη συζήτηση.

Μάλιστα, αναφέρουν πως αναμένεται να υπάρξει έντονη ύφεση, πληθωρισμός και απώλεια ευημερίας κατά το χειμερινό εξάμηνο στη Γερμανία. Για το τρέχον έτος οι ειδικοί αναμένουν ανάπτυξη 1,4%, ενώ για το 2023 το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 0,4%. Το 2024 η οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί και πάλι κατά 1,9%.

«Η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου προκάλεσε δραματική αύξηση και του κόστους ενέργειας, οδηγώντας σε μαζική απώλεια αγοραστικής δύναμης συνολικά στην οικονομία», αναφέρεται στο σκεπτικό της έκθεσης, στην οποία περιλαμβάνεται και «σενάριο κινδύνου» με έλλειψη φυσικού αερίου, ιδιαίτερα κρύο χειμώνα και ελάχιστη εξοικονόμηση. Σε αυτή την περίπτωση, η οικονομική ύφεση για το 2023 μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7,9% και το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2024.

Ο πληθωρισμός, μετά το φετινό 8,4%, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στο 8,8% για το 2023, αλλά από το 2024 θα επανέλθει σταδιακά στο όριο του 2%.

Τα οικονομικά ινστιτούτα, το IW του Κιέλου, το ΙΜΚ του Ντίσελντορφ, το ISW του Μονάχου και το ΙΖΑ της Βόνης, τα οποία έχουν ανεπίσημο ρόλο συμβούλου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επισημαίνουν ακόμη ότι η τάση συρρίκνωσης της οικονομίας οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της κατανάλωσης, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού. Η κατανάλωση, αναφέρεται στην έκθεση, θα αρχίσει να ανακάμπτει το επόμενο καλοκαίρι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις