Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Ευρώπη στο έλεος του χιονιά – Προβλήματα σε Βέλγιο, Ελβετία, Ρουμανία

Η Ευρώπη στο έλεος του χιονιά – Προβλήματα σε Βέλγιο, Ελβετία, Ρουμανία

Κακοκαιρία πλήττει τις τελευταίες μέρες τη βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 40 πτήσεις από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και να εκδοθεί προειδοποίηση για κίνδυνο χιονοστιβάδας στις Άλπεις. Τι άλλα προβλήματα έχει προκαλέσει ο κακός καιρός.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες μέρες το Βέλγιο καθήλωσαν τα αεροσκάφη στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Χιόνι, ομίχλη και ισχυροί άνεμοι ακύρωσαν ή ανέβαλαν πτήσεις κυρίως προς τη Λιόν και τη Μαδρίτη.

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας που πλήττει τη βόρεια Ευρώπη το γεγονός πως στο Βέλγιο το χιόνι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 εκατοστά το μεσημέρι!
Βρυξέλλες
Την ίδια ώρα, η αστυνομία στο καντόνι Βαλέ της Ελβετίας εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στις ελβετικές Άλπεις. Μέσα σε πέντε ημέρες το χιόνι έχει φτάσει τα δύο μέτρα και πως οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Οι σφοδροί άνεμοι ευνοούν την πτώση χιονοστιβάδων και ο κίνδυνος, σύμφωνα με της αρχές έχει χαρακτηριστεί ως “αυξημένος” που σημαίνει ότι ακόμα και το πέρασμα ενός σκιέρ μπορεί να προκαλέσει την πτώση χιονοστιβάδας.
Το 2011 στο καντόνι του Βαλέ σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι από χιονοστιβάδες και το 2012 τέσσερις.
Στοκχόλμη
Στη Ρουμανία, η θερμοκρασία στην περιοχή Γιοσένι της επαρχίας Χαργκίτα έφτασε τους -22 βαθμούς, ενώ στη γειτονική Μιερκουρέα Τσιούκ έπεσε στους -20. Είναι οι χαμηλότερες- μέχρι στιγμής – θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η επαρχία της Χαργκίτα αποκαλείται και «μικρή Σιβηρία» ή «παγωμένος πόλος», με τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί εκεί να είναι -33 βαθμοί Κελσίου. Ο υδράργυρος έπεσε σε αυτό το πολύ χαμηλό επίπεδο το 1998, ενώ έναν χρόνο αργότερα κατεγράφη ο θερμότερος χειμώνας στην περιοχή, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 16,8 βαθμούς!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Θύματα του …χιονιά τα βραβεία Νόμπελ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε