Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Η μυστική συνάντηση του Κιμ με τον Μεντβέντεφ

REUTERS
Γύρω από ενεργειακές συμφωνίες, ρωσικά προγράμματα οικονομικής στήριξης και το ζήτημα των πυρηνικών στη Βόρεια Κορέα περιστράφηκε η συζήτηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ…
με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Σιβηρία, στο πλαίσιο ενός από τα σπάνια ταξίδια του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο εξωτερικό.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, υπό άκρα μυστικότητα, το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ουλάν Ουντέ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία, 5.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.
 
Ο Κιμ ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ που ταξίδεψε τόσο μακριά για τη συνάντηση -ο Ρώσος πρόεδρος βρισκόταν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. «Όταν πρόκειται για να συναντήσουμε τους εταίρους και γείτονές μας, δεν είναι και τόσο μακριά» απάντησε ο Μεντβέντεφ.
 
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τη συνάντηση των δύο ηγετών λέγοντας πως «θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο», τονίζοντας παράλληλα πως η Ρωσία προωθεί μια ειρηνική, πολιτική και διπλωματική λύση στο πρόβλημα με στόχο την αποκατάσταση της συνεργασίας και του διαλόγου ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.
 
Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ έφτασε την Τρίτη στην ανατολική Ρωσία, όπου αρχικά επισκέφθηκε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ενώ κατόπιν κολύμπησε στα νερά της λίμνης Βαϊκάλης. Κοινό μυστικό θεωρείται, ωστόσο, πως ο 69χρονος ηγέτης βγήκε εκτός συνόρων προκειμένου να υπογράψει μια τεράστια οικονομική συμφωνία, αξίας 70 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.
 
Η Ρωσία, διά μέσου του ενεργειακού κολοσσού, φέρεται διατεθειμένη να καλύψει τις ανάγκες της φτωχής χώρας σε φυσικό αέριο εάν η Βόρεια Κορέα συμφωνήσει να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
 
Σύμφωνα με τους ρωσικούς υπολογισμούς, η Βόρεια Κορέα χρειάζεται φυσικό αέριο 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και η Gazprom προτίθεται να κατασκευάσει αγωγούς που θα ξεκινάνε από τη Σιβηρία και θα φτάνουν μέχρι την Βόρεια Κορέα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε