weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Η χολέρα παραμονεύει στο Πακιστάν μετά τις πλημμύρες

Η χολέρα παραμονεύει στο Πακιστάν μετά τις πλημμύρες
«Περίπου 3,5 εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται στον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών που συνδέονται με το μολυσμένο νερό όπως η διάρροια και η δυσεντερία» δήλωσε τη Δευτέρα ο Μαουρίτσιο Τζουλιάνο, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Οcha), ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο της ηπατίτιδας Α και Ε και στον τυφοειδή πυρετό.
 
Ο Τζουλιάνο τόνισε ακόμα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να προσφέρει βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπτωση εκδήλωσης χολέρας.
 
«Ο ΠΟΥ ετοιμάζεται να προσφέρει βοήθεια σε 140.000 ανθρώπους σε περίπτωση επιδημίας χολέρας, αλλά η κυβέρνηση δεν μας έχει αναφέρει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα» επισήμανε.
 
«Η μεγάλη μας ανησυχία είναι το νερό και η υγεία. Το καθαρό νερό είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν ασθένειες που συνδέονται με αυτό. Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών το νερό μολύνθηκε πολύ» τόνισε ο Τζουλιάνο.
 
Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει το ποσό των 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο για την ανοικοδόμηση του βορείου τμήματος της χώρας, της πλέον πληγείσας περιοχής (που έχει μέγεθος σαν τη Βρετανία) θα χρειαστούν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ). Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να συγκεντρωθούν 460 εκατομμύρια δολάρια, αλλά μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί το 35% του ποσού.
 
Σύμφωνα με την Ocha, το Πακιστάν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει «ένα δεύτερο κύμα θανάτων», εάν δε δεχθεί βοήθεια.
 
Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, περίπου το ένα τέταρτο της χώρας που εκτείνεται σε 800.000 τετρ. χλμ και στο οποίο ζουν 167 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει πληγεί από τις πλημμύρες των τελευταίων τριών εβδομάδων.
 
Η ανθρωπιστική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς φτάνει με αργούς ρυθμούς προκαλώντας την οργή των Πακιστανών, ενώ σποραδικές βροχές αναμένονται τις επόμενες ημέρες χωρίς πάντως να υπάρχει κίνδυνος για νέες πλημμύρες.
 
Οι πλημμυροπαθείς του Πακιστάν έκλεισαν ένα δρόμο τη Δευτέρα απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους προσφέρει βοήθεια, την ώρα που οι οργανισμοί αρωγής προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει πολύ αργά αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς καθαρό νερό, φαγητό και κατάλυμα.
 
Εκατοντάδες χωριά στο Πακιστάν έχουν πλημμυρήσει, δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο και χιλιάδες άστεγοι έχουν αναγκαστεί να ζουν σε σκηνές στην άκρη του δρόμου. Παρόλα αυτά η βοήθεια που έρχεται δεν είναι αρκετή.
 
«Η ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση είναι τρομακτική» δήλωσε ο Νέβα Κάν, διευθυντής της Oxfam στο Πακιστάν σε ανακοίνωσή του.
 
«Κοινότητες έχουν άμεση ανάγκη από καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, όμως οι πόροι που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών» πρόσθεσε.
 
Δεκάδες άνδρες και μερικές γυναίκες κρατώντας ξύλα προσπάθησαν να κλείσουν το δρόμο έξω από τη Σουκούρ, μία μεγάλη πόλη στην επαρχία Σιντ, έβαλαν φωτιά σε άχυρα και απείλησαν να επιτεθούν στα διερχόμενα αυτοκίνητα.
 
«Αφήσαμε τα σπίτια μας χωρίς να πάρουμε τίποτα μαζί μας και τώρα είμαστε χωρίς ρούχα, χωρίς φαγητό και τα παιδιά μας ζουν στην άκρη του δρόμου» δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο Γκουλ Χάσαν.
 
Ο Χάσαν όπως και οι υπόλοιποι διαδηλωτές αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό του και να αναζητήσει καταφύγιο στη Σουκούρ. Μαζί με άλλους πλημμυροπαθείς ζει σε μία σκηνή στην άκρη του δρόμου.
 
Το βράδυ της Κυριακής εκατοντάδες χωρικοί στην επαρχία Πουντζάμπ έκαψαν λάστιχα και φώναζαν «κάτω η κυβέρνηση». «Πεθαίνουμε από την πείνα. Κανείς δεν έχει εμφανιστεί για να μας βοηθήσει» δήλωσε ο Χαφίζ Σαμπίρ.
 
Στο μεταξύ, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι τη Δευτέρα θα σταματήσουν για λίγο οι βροχές.
 
«Στην Πουντζάμπ τα νερά του ποταμού υποχωρούν, ενώ τις επόμενες τέσσερις με πέντε ημέρες θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να προκαλέσουν νέες πλημμύρες» δήλωσε στο Reuters ο Καμάρ-ουζ-Ζαμάν Σόντρι γενικός διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Πακιστάν.
#TAGS MM