Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κώδικας καλής συμπεριφοράς των τραπεζών κατά των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων

Στην Ισπανία η κυβέρνηση σκέφτηκε πολύ πιο καλά τους πολίτες και προχώρησε στο να εγκρίνει έναν κώδικα καλής συμπεριφοράς για τις τράπεζες

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα έναν «κώδικα καλής συμπεριφοράς» για τις τράπεζες, προκειμένου να αποφεύγονται οι εξώσεις υπερχρεωμένων οικογενειών που δεν είναι σε θέση πλέον να εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια.

    «Στο υπουργικό συμβούλιο υιοθετήσαμε μέτρα για να αντισταθμίσουμε τη δραματική κατάσταση πολλών Ισπανών, οι οποίοι τα έχουν χάσει όλα, οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους», τόνισε στους δημοσιογράφους η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, καθώς η χώρα μαστίζεται από τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας, 22,85%.

    Πρόκειται «για οικογένειες –πάνω από ενάμισι εκατ.– των οποίων όλα τα μέλη είναι άνεργα, οικογένειες που βρέθηκαν χωρίς έσοδα και που, μπροστά στην αδυναμία τους να πληρώσουν το στεγαστικό, βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της έξωσης», τόνισε η ίδια.

    Ο δεοντολογικός κώδικας, στον οποίο οι τράπεζες καλούνται να ενταχθούν εθελοντικά, είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο από τον υπουργό Οικονομίας Λουίς ντε Γκίνδος, ο οποίος είχε δηλώσει τότε πως «η κυβέρνηση τρέφει τη μέγιστη ευαισθησία» για την κατάσταση αυτή, η οποία είναι «ένα ανθρώπινο δράμα».

    Η Σάενθ Σανταμαρία τόνισε επίσης πως περίπου 300.000 εξώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα από την έναρξη της κρίσης το 2008, που σηματοδοτήθηκε από την έκρηξη της φούσκας στον κατασκευαστικό τομέα.

    Η ίδια αναφέρθηκε λεπτομερειακά στα περιεχόμενα του νέου κώδικα, ο οποίος εγκρίθηκε με τη μορφή νομοθετικού διατάγματος, συνεπώς θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    Οι οικογένειες που θα τυγχάνουν προστασίας θα είναι όσες απειλείται «η πρώτη τους κατοικία», όσες «τα μέλη των οποίων είναι όλα άνεργα» και όσες «οι δόσεις των στεγαστικών τους ξεπερνούν το 60% του εισοδήματός τους».

    Μεταξύ των λύσεων που προβλέπονται σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής είναι η «αναδιάρθρωση του χρέους», που θα μπορούσε να παραταθεί για μία 40ετία, το να δοθεί μία 4ετής περίοδος χάριτος, όπως επίσης και να μειωθούν τα ‘πανωτόκια’ της ποινής μη αποπληρωμής. Μόνον σε ορισμένες περιπτώσεις θα εξετάζεται η παραχώρηση της κατοικίας στην τράπεζα για την διαγραφή του χρέους.

    Αρνητικό σύμβολο της κρίσης, οι εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών, έχουν αποτελέσει τον στόχο των διάφορων κινημάτων ‘αγανακτισμένων πολιτών’, οι οποίοι συχνά οργανώνονται και δραστηριοποιούνται για να τις σταματήσουν.

  

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε