Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι αγορές “στηρίζουν” την Ισπανία

(ΦΩΤΟ REUTERS)
(ΦΩΤΟ REUTERS)

Να πιάνουν τόπο δείχνουν οι διαβεβαιώσεις ότι η Ισπανία δεν πρόκειται να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα ότι έχει “μεγάλη εμπιστοσύνη” στις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας “μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”, έπειτα από συνάντηση που είχε στη Μαδρίτη με τον ισπανό πρωθυπουργο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. 

“Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπό τον όρο ότι γίνονται οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν”, σημείωσε ο Στρος-Καν σε συνέντευξη Τύπου. 

“Αυτό που βλέπω σήμερα είναι ότι γίνονται οι προσπάθειες αυτές”, προσέθεσε, αναφερόμενος στα μέτρα μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση. 

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ χαρακτήρισε επίσης αποφασιστικής σημασίας τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ισπανική κυβέρνηση, κρίνοντας “απίστευτο” το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία αυξάνεται τόσο γρήγορα σε κάθε οικονομική κρίση. 

Παράλληλα ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (stress tests) στο τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστική σημασία για να καθησυχάζονται οι αγορές. 

“Η δημοσιοποίηση των τεστ αντοχής των χρηματοπιστωτικών μας ιδρυμάτων είναι η απάντηση στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης –δεν υπάρχει καλύτερη συνταγή από τη διαφάνεια για τη δημιουργία εμπιστοσύνης”, σημείωσε ο ισπανός πρωθυπουργός. 

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η χθεσινή επιτυχημένη δημοπρασία Ισπανικών ομολόγων, που υπερκάλυψαν τη ζήτηση, έστω και με “τσιμπημένο” επιτόκιο.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε