weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Reuters: Ακόμη και το Σαββατοκύριακο μπαίνει στο μηχανισμό η Ισπανία

Reuters: Ακόμη και το Σαββατοκύριακο μπαίνει στο μηχανισμό η Ισπανία | Newsit.gr

Η Ισπανία είναι έτοιμη να προσφύγει στον μηχανισμό δανεισμού της Ευρωζώνης ακόμη και μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, όμως η Γερμανία της έχει διαμηνύσει ότι θα πρέπει να περιμένει, υποστήριξαν ευρωπαϊκές επίσημες πηγές σύμφωνα με πρακτορείο Reuters.

«Οι Ισπανοί ήταν κάπως διστακτικοί, όμως τώρα είναι έτοιμοι να ζητήσουν δανειακή βοήθεια», δήλωσε υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή. Άλλες τρεις σημαίνουσες πηγές της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν την αλλαγή στη στάση της Ισπανίας, αλλά καμμία δεν θέλησε να κατονομασθεί διότι δεν τους επιτρέπεται να σχολιάζουν την υπόθεση.

Ανοικτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει πως η Ισπανία λαμβάνει τα σωστά μέτρα για να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και πως δεν χρειάζεται δανειακή βοήθεια, υποστηρίζοντας πως οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν και θα επιβραβεύσουν τις προσπάθειες της Μαδρίτης σύντομα.

Κατ’ ιδίαν όμως, πολλοί ευρωπαϊκοί κύκλοι και μία αξιόπιστη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης τονίζουν πως η Άνγκελα Μέρκελ προτιμά να αποφύγει τον πολιτικό σκόπελο να παρουσιάζει όλο και περισσότερες περιπτώσεις προτάσεων δανειακής βοήθειας για δοκιμαζόμενα οικονομικά κράτη της Ευρωζώνης στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Δεν φαίνεται λογικό να παραπέμπονται εκάστοτε αποφάσεις για την Ελλάδα, την Κύπρο και ίσως επίσης την Ισπανία στην Μπούντεσταγκ μία προς μία. Η συγκέντρωση όλων αυτών μαζί είναι πιο λογικό, τόσο ως προς την ουσία τους, αλλά και πολιτικά», υποστήριξε υψηλόβαθμη γερμανική πηγή.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Γερμανία προτρέπει την Ισπανία να περιμένει Γερμανός εκπρόσωπος δήλωσε στο Reuters: «κάθε χώρα αποφασίζει για τον εαυτό της. Η Γερμανία δεν πιέζει προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση».

Εκπρόσωπος του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δήλωσε με τη σειρά της πως δεν έχει γνώση κάποιου γερμανικού βέτο στην περίπτωση μίας προσφυγής της Μαδρίτης σε δανεισμό. Εκείνο που νοιάζει τη Μαδρίτη είναι να γίνει επιτέλους πραγματικότητα η τραπεζική ένωση.

Ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν πως ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν αναμένεται σήμερα Τρίτη να διαμηνύσει στη Μαδρίτη μήνυμα πως οι Βρυξέλλες θέλουν να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και πως δεν πρόκειται να της επιβάλλουν οδυνηρές προϋποθέσεις πέρα από τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα περικοπών που έχει περιγράψει η ισπανική κυβέρνηση.

Υπάρχει πάντως διαδεδομένη η πεποίθηση πως ο Ραχόι καθυστερεί την προσφυγή στον δανεισμό για μετά τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου στη γενέτειρά του Γαλικία και στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων).

Όμως διπλωματικές πηγές επιμένουν: είναι η γερμανική αποθαρρυντική στάση που τον εμποδίζει να προσφύγει σε ένα ισπανικό Μνημόνιο. Ευρωπαίος διπλωμάτης τονίζει δε πως η ισπανική θέση μπορεί να συνοψισθεί στο «εμείς είμαστε έτοιμοι, αρκεί να το θέλουν όλοι οι άλλοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4 δισ. ευρώ “τρύπα” στα μέτρα βλέπει η Τρόικα – Περνούν φόροι-σοκ και έρχονται νέες μειώσεις μισθών

Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη απειλεί την παγκόσμια οικονομία!

Προσβλητικοί οι τροικανοί : Είπαν στον Σαμαρά πως δεν συμφωνούν κι έφυγαν

Ενότητες
#TAGS MM