«Η υπάρχουσα κατάσταση έχει τραβήξει επί μακρόν και πιστεύουμε ότι οι κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είναι το μονοπάτι για επίτευξη συνολικής λύσης», ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός.
«Γνωρίζω ότι αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία εξαιτίας της σκληρής δουλειάς ακόμη και του συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές και γι’ αυτό οι ηγέτες από τις δύο κοινότητες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στη διάρκεια αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε στο μήνυμά της.
Συγκρατημένη ήταν η αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέφανος Στεφάνου, να δηλώνει ότι το μήνυμα «κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο και πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες όλα αυτά τα χρόνια». Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το ενδιαφέρον και τη δράση του διεθνούς παράγοντα και χωρών που έχουν δεσμούς με την Τουρκία, ώστε να την επηρεάσουν για να εργαστεί για λύση.
Σχολιάζοντας την αναφορά της κυρίας Κλίντον ότι η υπάρχουσα κατάσταση στο Κυπριακό έχει διαρκέσει πάρα πολύ, είπε ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι το Κυπριακό έχει παρατραβήξει και ότι ο χρόνος αφήνει αρνητικά αποτυπώματα. Γι’ αυτό το λόγο επειγόμαστε για λύση, η οποία όμως θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις.«Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά έχει και ρεαλισμό και εργάζεται για λύση που θα ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες και ανησυχίες τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής πλευράς» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.