Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Σκορπούν θάνατο στο Χαλέπι – Έκτη μέρα μαχών, 33 οι νεκροί

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Επιθετικά ελικόπτερα βομβαρδίζουν το Χαλέπι. Αντάρτες και στρατιώτες του Άσαντ μάχονται για έκτη μέρα. Ο εμφύλιος στη Συρία μαίνεται…

Μόνο σήμερα, οι νεκροί από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι έχουν φτάσει τους 33, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Σε διάφορα άλλα περιστατικά βίας σε όλη τη χώρα, οι νεκροί είναι 19. Όλοι άμαχοι.

«Επιθετικά ελικόπτερα βομβάρδισαν συνοικίες στο Χαλέπι που ελέγχονται από τους επαναστάτες, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Αμπού Όμαρ αλ Χάλαμπι, διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ενισχύσεις έσπευσαν στο Χαλέπι για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του τακτικού στρατού αφού οι αντάρτες κατάφεραν να τους αποσπάσουν μεγάλες εκτάσεις.

Οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στο συριακό στρατό και αντάρτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και άτυπη, οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, μπήκαν στην έκτη μέρα.

Ταυτόχρονα, η συνοικία Χάτζαρ αλ Ασουάντ της Δαμασκού, ένα από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στην πρωτεύουσα, σφυροκοπείται από ελικόπτερα και χερσαίες δυνάμεις με βαριά πολυβόλα, από τακτικές δυνάμεις οι οποίες “αποπειρώνται να ανακαταλάβουν” την περιοχή, Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νεκροί υπάρχουν και σε φυλακή της επαρχίας Χομς, όπου ξέσπασε εξέγερση των κρατουμένων και οι καθεστωτικές δυνάμεις επιχειρούν να καταστείλουν. Επίσης, στην πόλη της Χομς ένας αντάρτης σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη συνοικία αλ Καράμπις, που πλήττεται “κατά μέσον όρο από τρεις οβίδες κάθε δεκαπέντε λεπτά”.

Στην επαρχία Ιντλίμπ έξι άμαχοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα κι ένα παιδί, σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς και από τα πυρά στην Καφάρ Ρόμα. Στη Χάμα, δύο παιδιά σκοτώθηκαν το χάραμα σε βομβαρδισμό της πόλης Κάρναζ, ενώ στην ίδια επαρχία, στην Καλάατ αλ Μάντικ, ένα ζευγάρι και τα δύο του παιδιά σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην συνοικία τους. Στην Ντέιρ αλ Ζορ, πέντε πολίτες σκοτώθηκαν, οι τρεις από πυρά που εξαπέλυσαν άγνωστοι μέσα από ένα αυτοκίνητο.

Όλα αυτά ενώ οι μισοί από τους 300 παρατηρητές του ΟΗΕ εγκατέλειψαν τη Συρία. Οι 300 άοπλοι στρατιωτικοί παρατηρητές που συνοδεύονταν από εκατό μη στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες είχαν αναπτυχθεί τον Απρίλιο στη Συρία, για να επιβλέπουν την εκεχειρία που ποτέ δεν τηρήθηκε. Στα μέσα Ιουνίου αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις περιπολίες τους, λόγω της κλιμάκωσης των μαχών.

Στο μεταξύ, το καθεστώς Άσαντ έχασε ακόμη έναν υποστηρικτή. Ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποσκίρτησε και βρίσκεται στο Κατάρ. Είναι ο τρίτος ανώτερος διπλωμάτης ο οποίος προσχωρεί στην αντιπολίτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βομβαρδίζεται η Δαμασκός – «Καταγγείλετε τον Άσαντ» λέει πρώην στενός του συνεργάτης

Ρωσία: Οι ΗΠΑ “νομιμοποιούν την τρομοκρατία” κατά της συριακής κυβέρνησης

Κλείνει η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό

Συρία: έχουν έτοιμο τον αντικαταστάτη του Άσαντ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε