Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

“Σοκαρισμένος” ο Κόφι Άναν με την αιματοχυσία στη Συρία

“Σοκαρισμένος” ο Κόφι Άναν με την αιματοχυσία στη Συρία

“Σοκαρισμένος” δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο διεθνής απεσταλμένος Κόφι ‘Αναν για την “άπαράδεκτη” κλιμάκωση της βίας που παραβιάζει τις εγγυήσεις που του έδωσε η συριακή ηγεσία.

Ο ‘Αναν απηύθυνε έκκληση στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να έχουν σταματήσει κάθε βιαιότητα ως τις 06:00 ώρα Δαμασκού στις 12 Απριλίου, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιό του.
“Είμαι σοκαρισμένος από τις τελευταίες πλροφορίες για κλιμάκωση της βίας και των αγριοτήτων σε πολλές πόλεις και χωριά της Συρίας που έχουν ως αποτέλεσμα έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό θυμάτων, προσφύγων και εκτοπισμένων. Η κλιμάκωση της βίας αποτελεί παραβίαση των διαβεβαιώσεων που μού δόθηκαν”, τόνισε.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, συριακές δυνάμεις πιστές στον προεδρο ‘Ασαντ βομβάρδισαν σήμερα περιοχή της επαρχίας Ιντλέμπ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους. Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για κλιμάκωση των επιθέσεων ενόψει της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.

Από την άλλη πλευρά η Συρία ζήτησε σήμερα γραπτές εγγυήσεις ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα σταματήσουν τις συγκρούσεις πριν αποσυρθούν τα κυβερνητικά στρατεύματα όπως προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες αμφιβολίες για την κατάπαυση του πυρός, η οποία πρόκειται ν΄αρχίσει αυτήν την εβδομάδα. Η κλιμάκωση της βίας έχει ήδη δημιουργήσει αμφιβολίες για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν σήμερα όταν δυνάμεις πιστές στο σύρο πρόεδρο βομβάρδισαν περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Άναν προβλέπει “έναρξη της αποχώρησης των κυβερνητικών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα και τις περιοχές γύρω από αυτά, ως την Τρίτη, ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός 48 ώρες αργότερα”.

Επιμένοντας ότι η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί, ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι προηγούμενες πληροφορίες ότι η Δαμασκός “επιβεβαίωσε πως θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τις πόλεις στις 10 Απριλίου αποτελούν παρερμηνεία” και ότι η Συρία ζητεί γραπτές εγγυήσεις ότι προηγουμένως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα σταματήσουν τις συγκρούσεις. Ο Μακντίσι υπογράμμισε ότι η Συρία έχει επίσης ζητήσει εγγυήσεις ότι οι κυβερνήσεις του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση των ενόπλων ομάδων.

Τέλος, ο επικεφαλής της Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσε σήμερα ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι ‘Αναν είναι καταδικασμένο να αποτύχει γιατί η συριακή κυβέρνηση δεν θα το εφαρμόσει. Ο Ριαντ αλ-Ασάαντ πρόσθεσε ότι δε ζητήθηκαν από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό γραπτές εγγυήσεις για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, αντικρούοντας έτσι τους ισχυρισμούς της Δαμασκού ότι ζήτησε γραπτές εγγυήσεις από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι θα σταματήσουν τις συγκρούσεις ως προϋπόθεση για την αποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τα συριακά αστικά κέντρα. “Το καθεστώς δε θα εφαρμόσει το σχέδιο αυτό. Το σχέδιο θα αποτύχει”, δήλωσε τηλεφωνικώς από την ‘Αγκυρα. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν δώσει προφορική υπόσχεση να σταματήσουν τις συγκρούσεις εάν η κυβέρνηση πράξει το ίδιο. “‘Εχουμε δώσει το λόγο μας ότι εάν το καθεστώς εφαρμόσει το σχέδιο, θα κάνουμε και εμείς το ίδιο. Είμαστε έντιμοι”, τόνισε ο αλ-Ασάαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελευταία διορία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε