Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στους 480 οι νεκροί από το πολικό ψύχος στην Ευρώπη

– Σοβαρά προβλήματα σε Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία και Γερμανία
–  Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση στη Γαλλία
– Πάγωσαν τα νερά πολλών ποταμών -Φόβοι για πλημμύρες μόλις λιώσουν οι πάγοι και τα χιόνια

Το πολικό ψύχος, που συνοδεύεται από έντονες χιονοπτώσεις και πού ισχυρούς ανέμους συνεχίζεται και σήμερα σε όλη την Ευρώπη, όπου περισσότεροι από 480 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες. Τα σοβαρότερα προβλήματα ωστόσο εξακολουθούν να καταγράφονται στα Βαλκάνια και την Ιταλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Στην Ουκρανία, μέχρι την Τρίτη είχαν αναφερθεί 136 θάνατοι, από τους οποίους οι 112 συνδέονται άμεσα με την κακοκαιρία. Από το πρωί τα χιόνια που έπεφταν προκάλεσαν προβλήματα στους οδικούς άξονες στα νότια της χώρας και εκατοντάδες οδηγοί έχουν αποκλειστεί μέσα στα οχήματά τους. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία μπορεί να πέσει μέχρι και τους -30 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Στην Πολωνία, οι νεκροί από το κρύο έφτασαν τους 74 αφού τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν άλλοι έξι θάνατοι από υποθερμία. Σ’ αυτούς όμως θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 50 άνθρωποι οι οποίοι πέθαναν σε πυρκαγιές ή από ασφυξία λόγω ελαττωματικών θερμαντικών σωμάτων.

    Η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 23 ανθρώπους στη Λιθουανία, σε δέκα στη Λετονία και σε έναν στην Εσθονία. Στη Σλοβακία οι νεκροί είναι τρεις και στην Τσεχία 24.

Η θερμοκρασία είχε πέσει νωρίς σήμερα το πρωί στη Μόσχα στους -24 βαθμούς Κελσίου, ενώ κυμαινόταν στους -34 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Σιβηρία. Στην περιοχή του Κρασνοντάρ, στη νότια Ρωσία, τα σχολεία έκλεισαν λόγω του κρύου.

Η Ρωσία μετρά φέτος 110 νεκρούς από το κρύο, εκ των οποίων οι 46 από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Στα στοιχεία αυτά πάντως δεν περιλαμβάνονται παιδιά κάτω των 18 ετών. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα το κρύο θα ενταθεί το σαββατοκύριακο.

REUTERS

Εξάλλου περίπου 28.000 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, μετά τους σφοδρούς ανέμους που προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου 40 ανθρώπων, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

“Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα στις περιοχές της κεντρικής Ρωσίας και το κρύο θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου”, προέβλεψε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Χωρίς θέρμανση χιλιάδες νοικοκυριά στην Γαλλία

Την ίδια ώρα στη Γαλλία το ψύχος που επικρατεί εδώ και μία εβδομάδα προκάλεσε χθες το βράδυ ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με συνέπεια να υπάρξουν διακοπές και χιλιάδες νοικοκυριά στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας να μην έχουν θέρμανση.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα οι νεκροί από το κρύο ανέρχονται σε τουλάχιστον πέντε στη χώρα.

Στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία, περισσότερα από 7.000 νοικοκυριά, περίπου είκοσι σχολεία, ένας οίκος ευγηρίας και ένα πανεπιστήμιο δεν είχαν θέρμανση. Για σήμερα έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση του δικτύου στην περιοχή.

Σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ -8 βαθμών Κελσίου στα πεδινά και -20 στα ορεινά και προειδοποιεί ότι πρέπει να υπάρχει “ιδιαίτερη επαγρύπνηση” έως τουλάχιστον αύριο το βράδυ.

Επίσης σε πολλές περιοχές της χώρας, υπήρξαν προβλήματα στις μεταφορές, καθώς ορισμένοι δρόμοι ήταν αδιάβατοι και σε ορισμένες αγροτικές ζώνες έκλεισαν τα σχολεία.

Στην Ουγγαρία τρεις άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 16 ενώ στη γειτονική Αυστρία ένας 70χρονος συνταξιούχος βρέθηκε νεκρός, παγωμένος από το κρύο, μπροστά στο σπίτι του.

    Στη Γερμανία, όπου ο ανεπίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 4, προβλέπεται χιόνι και χιονόνερο το σαββατοκύριακο. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία σε ένα τμήμα του ποταμού Μάιν.

  Από τις αρχές Φεβρουαρίου η Ιταλία μετρά 40 νεκρούς, μετά τον εντοπισμό άλλων δύο ανθρώπων που πέθαναν από έμφραγμα ενώ προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα χιόνια από το αυτοκίνητο και το σπίτι τους. Στη Βενετία, το άγαλμα ενός ταύρου, ύψους 9 μέτρων, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Γκερίνο Λοβάτο για το Καρναβάλι, γκρεμίστηκε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα. Στο Τορίνο, εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας έσπασαν αγωγοί και τα νερά πλημμύρισαν τέσσερις σταθμούς του μετρό. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και στο νότο εξαιτίας του χιονιού που στην Μπαζιλικάτα έφτασε μέχρι και τα τρία μέτρα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ανατολικά της χώρας.

    Στη Γενεύη της Ελβετίας από την Δευτέρα επικρατεί χάος καθώς έσπασε ένας αγωγός νερού εξαιτίας του κρύου, προκαλώντας σοβαρά μποτιλιαρίσματα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχιστούν.

Αυξάνονται οι νεκροί στη Ρουμανία

 Άλλοι τρεις άνθρωποι στη Ρουμανία έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από το κρύο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Υγείας. Δύο άνθρωποι πέθαναν από το δριμύ ψύχος στην επαρχία Γκαλάτι και ένας στην επαρχία Χουνεντοάρα.

 Μέχρι τώρα, στη Ρουμανία, που πλήττεται εδώ και πολλές μέρες από σφοδρές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες, έχουν χάσει τη ζωή τους 41 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Λόγω του χιονιού, σε 237 οδικούς άξονες έχει διακοπεί η κυκλοφορία, 384 οικισμοί είναι πλήρως αποκλεισμένοι χωρίς οδική και σιδηροδρομική σύνδεση και σε 381 χωριά και πόλεις παρουσιάστηκαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γενικής Επιθεώρησης Εκτάκτων Καταστάσεων (IGSU), Αλίν Μαγκιάρ.

Οι επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα έχουν διακοπεί σε δέκα πόλεις και σε 16 πόλεις υπάρχουν προβλήματα με την υδροδότηση.  Όπως ανέφερε ο κ. Μαγκιάρ, 556 άνθρωποι είναι ακινητοποιημένοι σε δρόμους ή δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και 418 μεταφέρθηκαν σε ασφαλή καταφύγια.

Συνολικά 8.245 μέλη σωστικών συνεργείων και εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών με 3.000 οχήματα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και άμεσης επέμβασης.

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Στη Μιερκουρέα Τσίουτς (επαρχία Χαργκίτσα, κεντρική Ρουμανία) το θερμόμετρο έδειξε – 29 βαθμούς Κελσίου.

Πολικές θερμοκρασίες καταγράφονται και στις περιοχές Γιοσένι, – 23 βαθμοί Κελσίου και Τοπλίτα -22 βαθμοί Κελσίου.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Ρουμανία, μήνα Φεβρουάριο ήταν το 1987, στη Μιερκουρέα Τσίουτς, -35 βαθμοί Κελσίου.

Στους 12 οι νεκροί στη Σερβία

Συνολικά 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σερβία, λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα εδώ και πολλές μέρες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών Πέντραγκ Μάριτς. Δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν χθες νεκροί από το κρύο στις περιοχές Άπατιν και Γιαγκόντινα.
 
Δύο άνθρωποι πέθαναν χθες από το κρύο μέσα στα σπίτια τους, τα οποία είχαν ελλιπή θέρμανση και οι χαμηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στην τραγική κατάληξη, είπε ο κ. Μάριτς.
 
 Συνολικά, σε 38 δήμους της χώρας έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποκλεισμένοι παραμένουν 70.000 κάτοικοι.  Περίπου 180 άνθρωποι διασώθηκαν σε επιχειρήσεις εκκένωσης κατοικημένων περιοχών που έχουν βυθιστεί στα χιόνια και αποστολής φαρμάκων και τροφίμων με τη συνδρομή ελικοπτέρων.


 
Τα ποτάμια στη χώρα έχουν παγώσει και είναι σε εξέλιξη σύσκεψη του στρατού για να αποφασιστεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
 
Ο επικεφαλής στης Διεύθυνσης Υδάτων της Σερβίας Αλεξάνταρ Προντάνοβιτς δήλωσε ότι στους περισσότερους υγροτόπους της χώρας θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς έχουν καλυφθεί από πάγο.
 
Στους ποταμούς Σάβα, Δούναβη και Βέλικα Μοράβα, όπου ο πάγος καταλαμβάνει το 60% της υδάτινης επιφάνειας, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, διευκρίνισε.
 
«Τέτοια κατάσταση, δηλαδή δημιουργία φραγμάτων από πάγο στους ποταμούς δεν έχει δημιουργηθεί από το χειμώνα του 1984-1985» πρόσθεσε.   «Υπάρχει κίνδυνος από τη μετατόπιση των πάγων και τη δημιουργία φραγμάτων από πάγο. Τότε δίνεται εντολή για το σπάσιμο των φραγμάτων από πάγο με δυναμίτη, για να μην προκληθούν πλημμύρες” τόνισε.
 
Ο επικεφαλής στης Διεύθυνσης Υδάτων της Σερβίας Αλεξάνταρ Προντάνοβιτς δήλωσε ότι στους περισσότερους υγροτόπους της χώρας θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έχουν καλυφθεί από πάγο.
 
Σύσκεψη Σερβίας-Ουγγαρίας-Κροατίας για το Δούναβη
 
Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον ποταμό Δούναβη, μεγάλη επιφάνεια του οποίου έχει καλυφθεί από πάγο, θα εξεταστούν σε σύσκεψη εκπροσώπων της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας, στη σερβική πόλη Σόμπορ.
 
«Αν δημιουργηθούν φράγματα πάγου στην Κροατία, συνέπειες θα υπάρξουν και για τη Σερβία και την Ουγγαρία» ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού Υδάτων της Κροατίας, στην επαρχία Όσιεκ, Ζόραν Τζουρόκοβιτς.
 
Με τέσσερα παγοθραυστικά στον παραπόταμο του Δούναβη, Ντράβα, καταβάλλονται προσπάθειες να σπάσουν οι πάγοι.
Πέντε παγοθραυστικά είναι έτοιμα για τη «μάχη κατά των πάγων» στη νότια Ουγγαρία, στη Μπάγια και δύο από αυτά μπορεί να κατευθυνθούν προς τη Σερβία και την Κροατία.


 
Η στάθμη του ποταμού Έβρου έχει πέσει στη Βουλγαρία, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μεταμορφώνουν σε πάγο το νερό στη μισοπλημμυρισμένη πόλη Σβίλεγκραντ, εμποδίζοντας τη σταδιακή επιστροφή του στην κοίτη του διασυνοριακού ποταμού.
 
Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ ο Βαλεντίν Αγγέλοφ, διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, το ανθρώπινο δυναμικό της οποίας καταβάλλει προσπάθειες για την απομάκρυνση και των τελευταίων κατοίκων από την καλυμμένη με ένα μέτρο θολό νερό συνοικία Γεμπρένα της πόλης, που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Ορμένιο.
 
Κρύο και χιονοθύελλες κυριαρχούν σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της Βουλγαρίας, όπου οι βροχές και οι πλημμύρες σταμάτησαν μεν, αλλά το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για σταδιακή εξομάλυνση της ζωής στο χωριό Μπίσερ και άλλες περιοχές, κυρίως στα νοτιοανατολικά, που “χτυπήθηκαν” από τα ακραία φυσικά φαινόμενα.
 
Χθες, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους τη σημερινή για τα 8 θύματα από την πλημμύρα στο Μπίσερ και άλλες περιοχές.
 
Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη χώρα ως το τέλος της εβδομάδας, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συνέχιση του πολικού ψύχους ως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όταν ο υδράργυρος αναμένεται να κατέβει σε επίπεδα κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές.
 
Η κακοκαιρία έχει ακινητοποιήσει εδώ και δύο 24ωρα, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, πάρα πολλές νταλίκες, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στους χιονισμένους και παγωμένους δρόμους και δεν έχουν άλλη λύση από το να κάνουν υπομονή μέχρι την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
 
Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Λιλιάνα Παβλόβα, η απόφαση για την “απελευθέρωση” των παγιδευμένων από τον χειμώνα φορτηγών θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο, οπότε αναμένεται σταδιακή παύση των ισχυρών ανέμων και των χιονοπτώσεων.
 
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, όλοι οι αυτοκινητόδρομοι στη χώρα είναι σε λειτουργία , αλλά απαιτούνται για τα αυτοκίνητα αντιολισθητικές αλυσίδες ή χειμερινά λάστιχα.
 
Περισσότερο αισιόδοξος δηλώνει ο διευθυντής του αρμόδιου την οδική υποδομή της χώρας δημόσιου οργανισμού Λάζαρ Λάζαροφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αρθεί το απαγορευτικό για τις νταλίκες απόψε, αλλά μόνο στη δυτική Βουλγαρία, όπου οι χιονοπτώσεις έχουν σταματήσει.
 


    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θα συζητήσει, σήμερα, με την επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τις δυνατότητες στήριξης των παθόντων από τις πλημμύρες στην περιφέρεια Χάσκοβο με ευρωπαϊκούς πόρους.
 
    Ωστόσο, οι πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει άμεση χορήγηση πόρων κρίνονται ελάχιστες “επειδή πολλές χώρες έχουν παρόμοια προβλήματα και όλοι ζητούν λεφτά” όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ στην πρωινή εκπομπή της ΒΝΤ.
 
    Στη μεγάλη συνέντευξή του στο δημόσιο κανάλι, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς και στη χθεσινή κυβερνητική απόφαση, ο έλεγχος όλων των φραγμάτων στη χώρα να περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και στα άλλα προληπτικά μέτρα που προγραμματίζει η κυβέρνηση, με γνώμονα την αποτροπή ή τον περιορισμό της απειλής μεγάλων πλημμυρών με το λιώσιμο του χιονιού στη Ροδόπη και στα υπόλοιπα βουνά την ερχόμενη άνοιξη.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υγρός τάφος το χωριό Μπίσερ στη Βουλγαρία – Οκτώ νεκροί, δυο αγνοούμενοι

25 οι νεκροί από την κακοκαιρία στην Ιταλία

Αξιοσημείωτο αλλά όχι ασυνήθιστο το φονικό κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Έβρος – Εκκενώθηκε 1 χωριό – Σε ετοιμότητα να εκκενωθούν άλλα 6! – ΦΩΤΟ

Δεν άντεξε το φράγμα, έξι οι νεκροί στο χωριό Μπίσερ – “Πνίγηκε” ολόκληρο χωριό

Κι άλλοι θάνατοι από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη – Πάνω από 350 οι νεκροί

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε