Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Συναγερμός για τοξική λάσπη και στη Σλοβακία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μια από τις 28 δεξαμενές τοξικής λάσπης στην Σλοβακία παρουσιάζει κινδύνους διαρροής παρόμοιας με εκείνη που προκάλεσε το δυστύχημα με τους 9 νεκρούς στην Ουγγαρία.

«Η δεξαμενή των τοξικών αποβλήτων στο Σλοβίνκι στην ανατολική Σλοβακία είναι σε κακή κατάσταση και οι πιθανές καταρρακτώδεις βροχές αυξάνουν τον κίνδυνο μιας περιβαλλοντικής καταστροφής», προειδοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και άμεσα σήμανε συναγερμός.

Ένα ενδεχόμενο ρήγμα του φράγματος της δεξαμενής αυτής που έχει ύψος 113 μέτρα ύψος, θα προκαλέσει πλημμύρα στο γειτονικό χωριό από τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνους τοξικής λάσπης που θα φθάσει έως και 3 μέτρα σε ύψος.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τη δεξαμενή βρίσκεται υπό πτώχευση και δεν έχει τα μέσα να λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, αναφέρει το υπουργείο που θα ζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επισκευή της δεξαμενής.

«Τα απόβλητα στη δεξαμενή, στερεά μέχρι τώρα, μπορούν να γίνουν υγρά στην περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων και να προκαλέσουν μεγάλο ρήγμα στο φράγμα», προειδοποίησε η Βλάστα Γιάνοβα γεωλόγος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υπόλοιπες 27 δεξαμενές της Σλοβακίας, συμπεριλαμβανομένης της Χορνα Βες (κέντρο), η οποία είχε σπάσει το 1971, είναι σε καλή κατάσταση και δεν παρουσιάζουν κίνδυνο, διαβεβαίωσε τον σλοβακικό υπουργείο μετά από ενδελεχή έλεγχο, που έγινε μετά το δυστύχημα στην Ουγγαρία.

Στις 4 Οκτωβρίου, η δεξαμενή ενός εργοστασίου βωξίτη και αλουμινίου στην Αζκα, 160 χιλιόμετρα από τη Βουδαπέστη, κατέρρευσε, πλημμυρίζοντας επτά γειτονικά χωριά και προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε